Uvodi niz mogućnosti
30

Apple će zbog EU zakona olakšati prelazak korisnika na Android

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi zakon u Evropskoj uniji pod nazivom Digital Markets Act (DMA) nastavlja pružati niz olakšica korisnicima, barem onima koji su željeli da kompanija bude "otvorenija" i manje restriktivna u odnosu na ono što žele uraditi na svojim mobilnim uređajima.

Već smo pisali o tome kako je zakon DMA prisilio Apple da dozvoli korištenje prodavnica aplikacija treće strane na iOS-u, da browseri mogu koristiti vlastiti rendering engine te da su korisnicima dostupni i alternativni sistemi plaćanja za aplikacije, no čini se da to nije sve. Apple sada radi na načinu koji će korisnicima olakšati prelazak s iPhonea na mobitel s operativnim sistemom Android.

Apple će morati ponuditi jednostavniji način da korisnici prebace svoje podatke s iPhonea na uređaj s Androidom i to do jeseni 2025. godine. Pored toga, morat će postojati način za transfer podataka između browsera na istom iOS uređaju, što će postati moguće do kraja ove ili početka sljedeće godine. Do marta 2025. će u EU biti moguće promijeniti glavnu aplikaciju za navigaciju.

Također, korisnici će moći u potpunosti izbrisati browser Safari ukoliko preferiraju drugi browser te im Appleov ne bude potreban. Ova opcija će biti dostupna do kraja tekuće godine.

No, sve ove mogućnosti će biti na raspolaganju korisnicima u Evropskoj uniji gdje je na snazi pomenuti DMA zakon, međutim, ukoliko korisnik duže boravi izvan ovog bloka, prodavnice aplikacija treće strane neće funkcionisati.