Nebojša Radmanović
0

"BiH može aplicirati za kandidatski status u EU ove godine"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da bi BiH mogla ove godine da aplicira za kandidatski status u EU ukoliko provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" i sprovede popis stanovništva.

Radmanović je rekao Srni da je visoki funkcioner EU Miroslav Lajčak tokom nedavne posjete BiH naglasio da treba provesti presudu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", te popisati stanovništvo u BiH, što su neki od uslova na putu zemlje ka EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je tokom današnje posjete Sloveniji rekao da je kompletna međunarodna zajednica saglasna da je potrebno što prije formirati vlast u BiH.

"Predstavnici EU i SAD, koji su boravili u BiH istakli su da podržavaju put BiH ka EU. Naš prioritet je punopravnio članstvo u EU", rekao je Radmanović i apelovo na političke predstavnike u BiH da se što prije formira Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH.

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk rekao je Srni da bi Vlada Slovenije veoma brzo trebalo da dobije informaciju koja se odnosi na izvještaj slovenačkog izaslanika Milana Kučana o stanju u BiH, koji je predočen Evropskom savjetu.

"Nakon toga ćemo moći konkretno raspravljati i donijeti određene odluke vezane za ovaj izvještaj", pojasnio je Tirk.

On nije htio da precizira sadržaj Kučanovog izvještaja, izrazivši uvjerenje da će Kučanovo iskustvo pomoći BiH u provođenju reformskih procesa.