BiH
0

BH Telecomu dodijeljena donacija u vrijednosti od 490.800 dolara

NINA
Agencija za trgovinu i razvoj Sjedinjenih Američkih Država danas je u Sarajevu dodijelila donaciju u vrijednosti od 490.800 dolara BH Telecomu za izradbu pilot-projekta o uvođenju široko pojasne gradske, metropolitne mreže u BiH.

U ime američke vlade ugovor je potpisala otpravnica poslova američke Ambasade u BiH Tina Kaidanow, a u ime BH Telecoma Hamdo Katica, generalni direktor.

Prema riječima direktora BH Telecoma, rezultat tog projekta imat će dalekosežne posljedice i stvorit će pretpostavke za uvođenje novih tehnologija u oblasti bh. telekomunikacija, a građane ove zemlje dovest će u poziciju da budu dio svijeta.

“Ono što je autocesta za cestovni promet, to je ovaj projekt za telekomunikacije”, kazao je Katica, objašnjavajući da će se jako brzo osjetiti pogodnosti koje pruža ova tehnologija. U okviru ovog projekta bit će urađen prvo pilot-projekt koji će osigurati testiranje i uočavanje nekih bitnih elemenata koji su nužni da se taj projekt implementira na cijelom prostoru BiH, što znači da će projekt biti urađen u dvije faze, prvo projektna, pa zatim faza implementacije.

Otpravnica poslova američke Ambasade u BIH Tina Kaidanow je kazala da će se s tim projektom omogućiti nove i zanimljive telekomunikacijske usluge firmama u BiH, te će doći do proširenja opsega komunikacijskih usluga koje su na raspolaganju javnosti.

“Implementacija ove mreže osigurat će preduvjete za postojanje uvezanih telekomunikacijskih usluga fiksne telefonije na raspolaganju pojedincima i malim biznismenima, kao i platforma za razvoj elektronske trgovine”, istaknula je Kaidanowa, dodajući da će ovim projektom biti testirana učinkovitost međunarodnog voice over IP ulaza kojim se omogućuje BH Telecomu da preusmjerava pozive bez upotrebe međunarodnog operatora.

“Ova donacija predstavlja dio napora da Agencija za trgovinu i razvoj SAD-a pomogne BiH da poveća pristup Internetu i telekomunikacijskim sustavima u urbanim područjima”, kazala je Kaidanowa.

Međutim, Katica smatra da mi i sada imamo jako modernu tehnologiju u oblasti Interneta, ali da ona ima ograničenja u brzini koja će ovim projektom biti riješena.