BiH
54

Bh. građani u Njemačkoj još uvijek ne mogu mijenjati vozačke dozvole

Piše: J. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo komunikacija i transporta BiH okončalo je proceduru izrade sporazuma zamjene vozačkih dozvola sa Njemačkom i Italijom, te deklaracije sa Turskom, odnosno postupke međusobnog priznavanja vozačkih dozvola. Nekoliko bh. građana koji žive u Njemačkoj i imaju boravišnu dozvolu u toj zemlji kontaktirali su redakciju portala Klix.ba nakon što su su im njemačke vlasti odbile zamijeniti vozačke dozvole. Zatražili smo pojašnjenje od resornog državnog ministarstva.

Iako je procedura okončana, sporazum još uvijek nije potpisan i kao takav nije stupio na snagu.

"Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke još uvijek radi redakturu tih tekstova. Naša očekivanja su da se u naredna tri mjeseca završi kompletna procedura. Preduslovi od bh. strane su u potpunosti ispunjeni. Deklaracija je spremna s tim što Nijemci još uvijek vrše redakturu jezičkih varijanti. Žele da svako sporazuma slovo bude na mjestu", kaže za Klix.ba pomoćnik ministra za transport Zoran Andrić.

Kako kaže, prevoditelj koji radi na tekstovima sporazuma, uradio je neophodne korekcije i sada sve zavisi od Federalnog ministarstva za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu Njemačke.

Andrić se nada da će cijela procedura biti ranije završena od predviđenog roka i da će bh. građani sa boravišnom dozvolom u Njemačkoj što prije moći zamijeniti vozačke dozvole u toj zemlji. Kad sporazum stupi na snagu, vozačima će se priznati "B" kategorija.

Ubuduće, ako osoba ispunjava uslove iz Sporazuma (ima važeću vozačku BiH, ima odobren boravak više od 185 dana u Njemačkoj i slično) neće morati ništa dodatno da polaže.

Vlasnici važećih vozačkih dozvola za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (klase A1, A ili B), izdatih u BiH, koji imaju ili će imati redovno boravište u trajanju od najmanje 185 dana u Njemačkoj, mogu u bilo koje vrijeme nakon dolaska u Njemačku da zamijene vozačke dozvole za vozačke dozvole za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima(kategorije/klase A1, A ili B).

Više informacija o ovoj tematici možete pronaći ovdje.