Sud BiH
0

Batko je upadao u stanove na Grbavici i uzimao novac

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o dolasku optuženog u stan bračnog para Krehić u sarajevskom naselju Grbavica, gdje ih je maltretirao i oduzeo im novac.

Jasmin Krehić, svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da mu je majka Nađa, dok je bila živa, pričala da je Veselin Vlahović zvani Batko dolazio tokom 1992. godine u njihov stan na Grbavici.

“Majka mi nije htjela pričati detalje, ali mi je rekla da je Batko od njih tražio novac, te im je naredio da sjednu na trosjed, kada je pucao između njih dvoje, ne ranivši nikoga”, rekao je svjedok.

Osim majke, ispričao je svjedok, u stanu na Grbavici bio je i njegov otac Nusret, koji je 1994. godine ranjen na balkonu, od čega je kasnije i umro.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao i premlaćivao građane hrvatske i bošnjačke nacionalnosti i oduzimao im novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja i zlostavljanja civila.

Željka Rimac, komšinica bračnog para Krehić, sjeća se noći kada je optuženi došao, ali ga ona nije vidjela, a o tome šta se desilo čula je iz priče bračnog para.

“Bio je mrak, i znamo da je neko došao u ulaz, ali zbog straha nismo smjeli izaći da vidimo, a kasnije su nam Krehići kazali da je dolazio Batko, uzeo im novac, te pucao između njih dok su sjedili na trosjedu. Nakon nekoliko dana, kada smo dolazili kod njih, pokazali su nam rupu od metka”, ispričao je Rimac.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra 2011. godine, prenosi BIRN Justice Report.