BiH
199

Skandalozno: Monstrum s Grbavice prebačen na izdržavanje kazne u Foču!

Piše: N. J.
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Ratni zlikovac poznat kao monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko prije desetak dana je upućen na izdržavanje 42-godišnje zatvorske kazne u KPZ Foča, potvrdio je za Klix.ba Vlahovićev advokat Radivoje Lazarević.

"Vlahović je iz pritvorske jedinice Suda BiH prebačen na izdržavanje kazne u Foču, nakon što mu je izrečena pravosnažna presuda kojom je kažnjen sa 42 godine zatvora", rekao je advokat Lazarević.

Prije dvije sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH Vlahoviću je, donijevši drugostepenu presudu, sa 45 godina zatvora kaznu smanjilo na 42 godine zatvora.

Počinio najmanje 30 ubistava, silovao, pljačkao...

Kažnjen je za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Proglašen je krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Avdo Huseinović, koji je o Batkovim zločinima pisao u svojoj knjizi "Dželati naroda mog", te ih tematizirao i u dokumentarcu "Krvavi ples po Šeheru", za Klix.ba je kazao da se na ovaj način ostvarilo ono čega se najviše pribojavao u Vlahovićevom slučaju.

"To je bila moja najveća bojazan i nakon prvostepene presude Vlahoviću, da će on biti prebačen u zatvor u Foču, gdje će imati sve pogodnosti i biti dočekan kao heroj. Ova me informacija rastužila jer se to sada i ostvarilo. Očekivao sam da će barem veliki zločinac kakav je Batko kaznu izdržavati u ustanovi pod kontrolom pravosudnih organa države, a ne u entitetskoj zatvorskoj ustanovi, te da će on biti prvi među zločincima sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama koji će služiti kaznu na taj način, u ustanovama koje su u nadležnosti pravosudnih organa države", rekao je Huseinović za naš portal.

Iz KPZ-a Foča pobjegao zločinac Stanković

Ističe kako je Batko jedan od najvećih zločinaca na kraju 20. stoljeća te da je njegovo prebacivanje u zatvor u Foči neprihvatljivo i za porodice žrtava, ali i za samu pravdu.

"Ne treba zaboraviti da je jedan drugi zločinac Radovan Stanković svojevremeno pobjegao upravo iz KPZ-a Foča te da nije isključeno da iz Foče može biti organizovan i Batkov Bijeg. Znamo da je Batko iz Nikšića, a Nikšić je blizu Foče... Također, u Batkovom dosjeu stoji kako je već jednom pobjegao iz zatvora Spuž u Crnoj Gori, i to uz pomoć zatvorskih čuvara, nakon čega je dugo bio u bijegu, sve do hapšenja u Španiji", naveo je Huseinović.

Huseinović je u martu prošle godine izrazio strahovanje da će, sudeći po dosadašnjoj praksi, Batko kaznu služiti u Foči, što se, nažalost, pokazalo tačnim.