Susret u New Yorku
0

Ban Ki-moon zahvalio Komšiću na hrabrim potezima BiH

Sarajevo-x.com
Komšić i Ban Ki-moon u New Yorku
Komšić i Ban Ki-moon u New Yorku
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se tokom boravka u New Yorku i sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom.

Razgovarali su o rezultatima dvogodišnjeg članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a, procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, pitanju saradnje i procesa euroatlantskih integracija u regiji Zapadnog Balkana, kao i o razvoju događaja u Libiji i Siriji. Generalni sekretar UN-a je čestitao i zahvalio Komšiću za uspješan angažman tokom članstva BiH u Vijeću sigurnosti UN-a i Stalnoj misiji BiH pri UN-u te za izuzetno aktivan i politički širok i mudar angažman tokom rada u Vijeću sigurnosti UN-a.

Komšić je ukazao na to da je Bosna i Hercegovina uspješno učestvovala u radu Vijeća sigurnosti te je zahvalio za podršku koju je naša zemlja imala od generalnog sekretara UN-a tokom njenog rada u VSUN. Generalni sekretar je također zahvalio BiH za hrabre, ali ispravne odluke, koje su, iako iz oblasti međunarodnih odnosa, nekada imale utjecaja i na unutrašnje odnose u BiH. Na kraju sastanka, Komšić je pozvao generalnog sekretara UN-a da tokom naredne godine zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Komšić se u New Yorku sastao i sa ambasadoricom SAD-a Susan Rice, šeficom Stalne misije SAD-a pri UN-u. Komšić je izrazio zahvalnost za podršku i saradnju, ukazane Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u tokom dvogodišnjeg članstva. Ambasadorica Rice je naglasila da je u Vijeću sigurnosti UN-a Bosna i Hercegovina bila najbolja saradnica i partnerica SAD-u. Istakla je da članstvo u Vijeću sigurnosti donosi brojne izazove i da je svjesna da je Bosna i Hercegovina morala donijeti odluke o teškim pitanjima, kao što su Libija ili Palestina.

Čestitala je našoj zemlji za kontinuirano promovisanje ljudskih prava, zaštitu civila te je naglasila da se Bosna i Hercegovina pokazala i dokazala kao liderica u VSUN-u u pitanjima postkonfliktne rekonstrukcije i izgradnje mira.