Sporazum u najavi?
62

Znak zatopljenja odnosa: Iran spreman za nuklearnu saradnju sa Saudijskom Arabijom

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iran je spreman sarađivati ​​sa zemljama regije, posebno sa Saudijskom Arabijom u području nuklearne tehnologije, rekao je predsjednik Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI).

Mohammad Eslami, predsjedavajući Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) sastao se i razgovarao s ambasadorom Saudijske Arabije u Iranu Abdullahom bin Saudom Al-Anazijem na marginama 1. međunarodne konferencije o nuklearnoj nauci i tehnologiji u Isfahanu.

"Ono što je važno za Iran i Saudijsku Arabiju su napori da se razvije interakcija u skladu s nacionalnim interesima dviju zemalja", rekao je Eslami.

Dobijanje novih tehnologija poput nuklearne tehnologije imalo je vrlo pozitivne rezultate za Iran, rekao je Eslami na ovom sastanku, dodajući da je naravno ovo pitanje izazvalo nezadovoljstvo zemalja koje se protive Islamskoj Republici Iran.

Osvrnuvši se na pristup Saudijske Arabije u području razvoja novih tehnologija, rekao je da je ova zemlja zauzela drugi pristup,

"Saudijska Arabija je zauzela novi pristup i traži razvoj nuklearne tehnologije, a mi smo spremni sarađivati ​​sa zemljama regije, posebno Saudijskom Arabijom", dodao je Eslami.

Ambasador Saudijske Arabije u Iranu je sa svoje strane istaknuo napredak i razvoj interakcija između dviju zemalja.

Saudijski izaslanik kazao je da Iran smatra susjednom zemljom, koja je i prijatelj i brat, izrazivši nadu da će vidjeti veći napredak na polju bilateralne saradnje i na polju miroljubivih nuklearnih aktivnosti.