Nakon zahtjeva Komšića
168

Mešalić zatražio da se odluka o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH odgodi do mišljenja Venecijanske komisije

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Mahir Mešalić je zato u ime Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnio inicijativu da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sudinice u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju, koje će se održati u 21-22. juna 2024. godine.

"Koristeći svoje pravo iz člana 12 Poslovnika Predstavničkog doma koji kaže ‘zastupnik može tražiti da se u PD odloži odlučivanje o određenom pitanju koje smatra iznimno značajnim, a o kojem se u raspravi izraze suprotni stavovi u odnosu na stav njegovog kluba’ tražim od svih drugih klubova zastupnika i nezavisnih kandidata da pitanje imenovanja sudija u Ustavni sud BiH odložimo sve dok Venecijanska komisija ne donese svoje mišljenje preporuke koje se tiču ovog izuzetno važnog pitanja", navodi se u inicijativi, između ostalog.

Podsjetimo, u tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope, saznaje Klix.ba.