Stanovnike će evakuisati
0

Neeksplodirana bomba od 500 kg pronađena na stadionu bundesligaša

H. H.
MEWA Arena u Mainzu (Foto: Twitter)
MEWA Arena u Mainzu (Foto: Twitter)
Bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena je na stadionu bundesligaša Mainza. Naime, radi se o eksplozivnoj napravi američke vojske od 500 kilograma koja je otkrivena u srijedu tokom građevinskih radova na proširenju univerziteta koji se nalazi u blizini stadiona.

Bomba je pronađena na MEWA Areni, višenamjenskom stadionu u Mainzu koji se nalazi u naselju Mainz i kapaciteta je 33.034 gledatelja.

Zbog straha od eventualnog detoniranja i s ciljem da niko ne bude povijeđen, planirana je evakuacija oko 4.600 stanovnika koji žive u tom kraju, a koji će morati napustiti svoje domove dok vatrogasci ne detoniraju napravu.

Inače, Mainz "rizikuje život" u Bundesligi s obzirom da je na ivici ispadanja i utakmica protiv Koelna za vikend na domaćem terenu mogla bi biti ključna.

Uprkos pronađenoj bombi, utakmica nije u opasnosti da se odloži i odigrat će se sasvim normalno kako je i predviđeno.

Ovo nije prva bomba pronađena u blizini stadiona u Mainzu. Iako nije bila ove veličine, prošlog ponedjeljka, 15. aprila, pronađena je mala bomba koja je nakon toga eliminirana bez opasnosti po stanovništvo malom kontroliranom detonacijom.