Ostavlja mjesto mlađim
305

Pjanić o oproštaju: Ovo je za dobrobit reprezentacije, neću da me pamte po lošem

N. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Miralem Pjanić (34) danas je odlučio objaviti kraj reprezentativne karijere, nakon što je u dresu Zmajeva odigrao 115 utakmica i postigao 17 pogodaka.
Pjanić je večeras bio gost Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića na Face TV, gdje je nešto detaljnije govorio o svojoj odluci.

"Došlo je vrijeme za mlađe igrače i reprezentacija treba da njima osigura kontinuitet. Došao je novi selektor i odluka da ostavim svoje mjesto je bila za dobrobit reprezentacije, treba da drugi imaju neku veću ulogu. Bio sam tu dosta godina, dosta toga prošao, ali jednostavno - došlo je pravo vrijeme da idem. Bilo bi previše da ostanem još. Ne bih želio da ostanem ljudima u lošem sjećanju i da me neko pamti po lošem. Sigurno jedna od mojih najtežih odluka, ali nekada i takve trebamo napraviti. Pričao sam i s porodicom i tako", rekao je Pjanić u Centralnom dnevniku.

Nakon ove odluke jasno je da Pjanić neće sarađivati sa Sergejem Barbarezom, novim selektorom Zmajeva i legednom našeg nogometa.

"On je bio moj idol kada sam bio dječak. Volim ga i drago mi je, presretan sam što je preuzeo reprezentaciju. Imat će dugoročni ugovor i vremena da to postavi kako on vidi. Donijet će novu energiju, pozitivnu priču i navijači će biti uz njega. U zadnje vrijeme to nije bilo baš kako treba. Pričao sam sa Sergejem i saopštio moju odluku. Žao mu je što ranije nije imao mogućnost raditi sa mnom", otkrio je Pjanić detalje razgovora sa selektorom.

Objasnio je i da mu je odlazak na Euro ostao neostvarena želja. Htio je Pjanić da se nakon nastupa s BiH na Euru u Njemačkoj da proglasi kraj reprezentativne karijere, ali je na kraju bio primoran to učiniti na ovaj način.

"Želio sam ići na Euro, da tako završim, ali nismo uspjeli i dosta me to pogodilo. Volim ovu reprezentaciju i tako sam se ponašao. Ja sam igrač, a ne dirigent ili nešto tako. Igrao sam za svoju državu i narod", kaže Pjanić.

Na pitanje o odnosu s medijima i navodno lošem tretmanu za koji pojedinci smatraju da je imao, rekao je da ima pravo da daje izjave nakon utakmice ili ne daje.

"Nisam nikad imao neki poseban odnos s medijima, niti sam želio. Oni imaju pravo pisati šta hoće, a ja imam pravo da dajem izjave ili ne. Ostvario sam ogromnu karijeru, bio važan dio reprezentacije i ponosan sam na to. Sigurno to nisu cijenili koliko su trebali, a s navijačima nemam nikakav problem. Nije nam bilo lako ni igrati u posljednje vrijeme, ali ja nemam problem ni s kim i to poštujem", kazao je Pjanić.

Pjanić je trenutno član ekipe Sharjaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s kojom mu ugovor ističe na kraju sezone. Tako je vrlo moguće da na ljeto Zmaj promijeni sredinu.

"Ističe mi ugovor, to je istina. Odlučit ću s porodicom na kraju sezone", kratko je rekao Pjanić na kraju razgovora.