Tri opcije u igri
2

Kultni Old Trafford mogao bi biti srušen: Novi vlasnik ima velike planove u Manchester Unitedu

D. P.
Ratcliffe je prije dva dana kupio četvrtinu dionica Uniteda (Foto: Ilustracija/Telegraph)
Ratcliffe je prije dva dana kupio četvrtinu dionica Uniteda (Foto: Ilustracija/Telegraph)
Drugi najbogatiji Britanac Jim Ratcliffe kupio je prije dva dana 25 posto dionica u Manchester Unitedu, a na njegovim "leđima" je vrlo bitna odluka, šta će biti sa stadionom Old Trafford.

Ratcliffe je kupio "samo" 25 posto dionica, ali u kratkom periodu planira da postane većinski vlasnik najvećeg engleskog sportskog brenda. Prema današnjem pisanju engleskih medija, među prioritetima mu je donošenje odluke o zastarjelom stadionu Old Trafford.

Trenutno postoje tri opcije za stadion Manchester Uniteda. U igri su mali projekt preuređenja, proširenje južne tribine ili izgradnja potpuno novog stadiona, u čijem slučaju bi Old Trafford bio srušen.

Izvršni direktor arhitektonske kompanije Populous Chris Lee vjeruje da bi rušenje Old Trafforda bila najbolja opcija za sve, iako i najskuplja.

"Koliko god to čudno zvuči, izgradnja novog stadiona bila bi najisplativije rješenje. Početni izdaci su najveći od te tri opcije, ali tu ima mnogo raspoloživog zemljišta za razvoj. Koristili bi Old Trafford dok bi građevinski radovi na novom stadionu bili u toku, tako da nema pada prihoda od utakmica", poručio je Lee za Telegraph kao šef arhitektonske ekipe koja će biti zadužena za izgled novog stadiona.

I sam Ratcliffe svjestan je koliko bi izgradnja modernog stadiona donijela prihoda Manchester Unitedu kroz duži vremenski period pa je to i najrealnija opcija. No, klubu će biti potrebne nevjerovatne dvije milijarde funti za izgradnju novog stadiona.

Najbitnije je to što bi se uporedo igrale utakmice na Old Traffordu, dok traje izgradnja novog stadiona, a potpuno nevjerovatno zvuči podatak da Manchester United po utakmici od prihoda zaradi 4,72 miliona eura.