Sportski kolumnista Rob Smyth
69

"Edin Džeko je u ovom trenutku najbolja zamjena u Premiershipu"

Klix.ba
Rob Smyth, jedan od najboljih britanskih sportskih novinara i koautor knjige "Jumpers For Goalposts: How Football Sold Its Soul", u svojoj najnovijoj kolumni je nahvalio bh. reprezentativca i napadača Manchester Cityja.
Džeko u utakmici protiv Ajaxa na Etihadu (Foto: AFP)
Džeko u utakmici protiv Ajaxa na Etihadu (Foto: AFP)
U većini industrija, raradnici su presretni kad zarade što više novca, a urade što manje posla. U nogometu to je drugačije. Nogometaši možda imaju enormno visoke plaće, ali kada dođe dan utakmice svi oni žele igrati. Naravno, postoji nekoliko izuzetaka, kao što je Winston Bogarde, ali nogometaši uglavnom žele istrčati na teren. Takav im je opis posla, piše na početku kolumne Roba Smytha.

Nakon što je igrač Manchester Cityja Edin Džeko ušao sa klupe i poraz pretvorio u pobjedu prošlog mjeseca u utakmici njegove ekipe i West Bromwicha, pokazao je šta misli o svojoj ulozi u ekipi. "Ja nisam super zamjena. Želim počinjati utakmice", kazao je Edin.

U septembru je Cesc Fabregas otišao korak dalje. "Ne postoji nešto što se zove 'odlična zamjena'. Ne znam šta čini takvog nogometaša", izjavio je igrač Barcelone.

Bez Džekinih golova protiv Southamptona, Fulhama i West Bromwicha ove sezone, City bi bio na osmom mjestu, i imao bi devet bodova manje nego što ima sada.

Dijamant u utakmici protiv West Hama u Londonu (Foto: AFP)
Dijamant u utakmici protiv West Hama u Londonu (Foto: AFP)
Ne bi osvojili titulu prvaka prošle sezone. Gol Sergija Aguera u posljednjim sekunadama utakmice ne bi ništa značio da prethodno Džeko nije glavom matirao golmana QPR-a. Džekina statistika u dvije godine u Cityju pokazuje mnogo toga. Kao starter, Džeko postiže gol svakih 196 minuta, kao rezervista svakih 51. U Ligi prvaka razlika je mnogo veća, svakih 252 minute kao starter i svake 44 minute kao zamjena, piše Smyth.

Dobra zamjena mora imati mogućnost da se odmah adaptira u igru. Ukoliko je napadač, mora imati živce deminera kada je riječ o završnici jer postoji velika razlika kada imate stopostotnu šansu na početku i u 90. minuti utakmice. Brzina je također važna iako je Džeko pokazao da često nije najvažnija.

U drugim sportovima, posebno u SAD-u, zamjene su nerijetko vrednije od startera. Biti napadač i ulaziti sa klupe, u periodu igre kada se prema statistikama postiže najviše golova, je predodređeno za slavu. Pitajte Victora Mosesa, igrača koji je sinoć Chelseaju donio pobjedu nad Shakhtarom iz Donetska. Ili Olea Gunnara Solskjaera koji je donio slavu Manchester Unitedu u utakmici na Nou Campu prije 13 godina.

Džeko nakon postiguntog gola protiv Fulhama na Craven Cottageu u Londonu (Foto: AFP)
Džeko nakon postiguntog gola protiv Fulhama na Craven Cottageu u Londonu (Foto: AFP)
Solskjaer je jedna od najvećih zamjena ikada. Tu su i Liverpoolov David Fairclough i West Hamov Jürgen Grabowski. Džeko nije ta klasa igrača, ali je u ovom trenutku najbolja zamjena u Premiershipu, piše britanski kolumnista.

Džeko je dokaz da su pojedini igrači bolji kada uđu sa klupe. On je "Special one" u engleskoj ligi, navodi Rob Smyth u svojoj kolumni.