Nogomet
21

Chelsea u novu eru krenuo pobjedom, United poražen, Leicester ostaje na vrhu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Chelsea je u prvoj utakmici nakon odlaska Josea Mourinha na svom Stamford Bridgeu upisao pobjedu protiv Sunderlanda (3:1) u okviru 17. kola Premiershipa. Iznenađujući poraz na Old Traffordu doživio je Manchester United koji je poražen od Norwicha (2:1).

Chelsea je, bez Mourinha na klupi, za 13 minuta protiv Sunderlanda postigao više pogodaka nego u posljednjih pet ligaških utakmica sa Portugalcem na čelu. Ivanović je nakon ubačaja iz kornera pogodio za 1:0 u petoj minuti, a na 2:0 povisio je Pedro u 13. minuti.

Međutim, navijači su najviše pažnje posvetili Joseu Mourinhu. Proslave golova obilježavali su dozivanjem najboljeg trenera u historiji kluba, onog koji je prije dva dana po drugi put u ovom klubu dobio oktaz.

Nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu Oscar je pogodio iz penala kojeg je izborio Willian. Već u 53. minuti Sunderland preko Borinija smanjuje rezultat na konačnih 3:1.

Manchester United je nastavio sa lošim predstavama i sada u posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima ne zna za pobjedu, a danas im je Norwich na Old Traffordu nanio treći vezani poraz u svim takmičenjima.

Jerome je uznemirenu odbranu Uniteda kaznio u 38. minuti što je bio tek drugi primljeni gol na domaćem terenu za tim Louisa Van Gaala u ovoj sezoni Premiershipa.

To nije bio kraj šokovima. Igrala se 54. minuta kada Jerome asistira, a za 2:0 pogađa Tettey.

Crveni đavoli su smanjili na 2:1 u 67. minuti golom Martiala nakon asistencije Waynea Rooneya koji je danas odigrao 500. utakmicu za Manchester United.

Do izjednačenja, United nije mogao i ovo je njihov prvi poraz na Old Traffordu u ovoj sezoni Premiershipa.

Najveće čudo evropskog fudbala u dosadašnjem dijelu sezone Leicester City nastavio je briljirati. Tim Claudija Ranierija slavio je u gostima protiv Evertona rezultatom 3:2. Pored standardnih junaka Jamiea Vardyja i Riyada Mahreza, istakao se i Shinji Okazaki.

Alžirac je pogodio iz penala u 27. minuti nakon što je fauliran Okazaki. Do kraja poluvremena u 32. minuti na asistenciju Barkleya pogađa Lukaku.

Ovo je već osmi uzastopni meč u svim takmičenjima na kojem je Lukaku postigao pogodak za Everton po čemu je postao prvi igrač ovog kluba sa takvim učinkom još od 1954. godine kada je to uspjelo Jan-Maru.

Ipak, Leicester nije odustao i u 65. minuti gostima je dosuđen novi penal. Golman Howard je srušio Vardyja, a ponovo je bio siguran Mahrez. Samo četiri minute kasnije za 3:1 pogađa Okazaki.

Konačnih 3:2 postavio je Mirallas u 89. minuti nakon odlične asistencije Barkleya. Tim Roberta Martineza nije mogao do boda što je značilo da će Leicester i nakon ovog kola boraviti na tronu Premiershipa.

Gostujuću pobjedu upisao je i Tottenham protiv Southamptona. Pijetlovi su se vratili u formu nakon iznenađujućeg poraza od Newcastlea u prošlom kolu.

Mrežu Gazzanige načeo je Kane odličnim solo prodorom u 40. minuti. Tri minute kasnije za, kasnije će se ispostaviti, konačnih 2:0 pogađa 19-godišnji veznjak Dele Alli.

Stoke City je na svojoj Britanniji izgubio od Crystal Palacea. Wickham je golom iz penala u 46. minuti donio prednost gostima, a onda je u 76. minuti također iz penala za izjednačenje pogodio Bojan Krkić.

Pobjedu gostima donio je rezervista Lee Chung-Young u 89. minuti, samo osam minuta nakon ulaska u igru.

Nakon remija sa Liverpoolom na Anfieldu u proteklom kolu West Bromwich Albion je na Hawthronsu prosuo bodove protiv sjajnog Bournemoutha koji u ovaj meč ušao nakon pobjeda protiv Chelseaja u gostima i Manchester Uniteda kod kuće.

WBA je imao težak zadatak nakon što je u 34. minuti McClean dobio crveni karton. Gosti su iskoristili igrača više u 52. minuti kada je Smith pogodio za 1:0.

Ipak, tim Tonyja Pulisa uspijeva izjednačiti u 80. minuti preko McAuleya i činilo se da će WBA upisati četvrti vezani remi.

Međutim, to se nije desilo, jer je u 88. minuti Daniels golom iz penala donio treću vezanu pobjedu novajlili u Premiershipu. Vrijedi dodati da je WBA meč završio sa dva igrača manje nakon što je crveni karton u 95. minuti dobio i Rondon.

Rezultati 17. kola Premiershipa:

Chelsea - Sunderland 3:1 Everton - Leicester 2:3 Manchester United - Norwich 1:2 Southampton - Tottenham 0:2 Stoke - Crystal Palace 1:2 WBA - Bournemouth 1:2

Tabela: