Tehnologija
2

POINT 5.0 predstavlja nova dostignuća u oblasti novih tehnologija i aktivizma

Klix.ba
Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 150 učesnika iz regije i cijelog svijeta POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti.

Neke od tema o kojima će biti riječi na petom izdanju POINT konferencije su Panamski papiri, izbjeglička kriza, monitoring izbornih procesa na Balkanu i u svijetu, factchecking, sloboda online izražavanja, otvoreni podaci i otvorena vlast, ali i aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, Ukrajini i Rusiji.

Ovogodišnja konferencija biće održana u prostoru Art kina Kriterion 26., 27. i 28. maja, dok će u srijedu 25. maja u sklopu konferencije u Banjoj Luci biti održan "Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu – POINT W dan“.

Tako će već prvog dana POINT 5.0 konferencije biti održana TV factcheckig radionica koju će voditi urednici i producenti nekih od najistaknutijih factchecking emisija iz Evrope. Radionica će okupiti predstavnike factcheck portala i inicijativa kao i predstavnike medija iz BiH i regiona, a održat će se u Sarajevu u prostoru Networksa (Skenderpašina 1) sa početkom u 13:00 sati. Radionicu će voditi Alberto Puoti sa emisije Virus na Rai 2 televiziji, Alejandro Olvera Madueño sa emisije El Objectivo na španskoj televiziji La Sexta, Alexios Mantzarlis sa Poyntera i međunarodne fact-checkig mreže, Patrick Worrall sa emisije Fact Check na britanskom Channel 4 i Faik Ispahiu i Jeta Xharra sa kosovskog portala Kallxo. Voditelji ove radionice govorit će i na panel diskusiji posvećenoj TV factcheckingu u četvrtak 26. maja.

Istog dana biće upriličen i razgovor sa Jasonom Reiflerom sa Exeter univerziteta koji će govoriti o izborima u SAD-u u vrijeme Trumpa i društvenih mreža, a također će biti održana i panel diskusija pod nazivom "Četiri godine nakon Arapskog proljeća“. Na ovom panelu učestvovat će Walid Al-Saqaf, Amr Sobhy, Kevin Coyne (Wasabi), Mohammed Elmejrab sa Univerziteta u Tripoliju, dok će razgovor moderirati Ahmed Farag.

Nezaobilazna tema na petom izdanju POINT konferencije će biti i “Panamski papiri”, a na panelu pod nazivom “Tehnologija, novinarstvo i neki papiri iz Paname – Objavljene priče, naučene lekcije”, govorit će Smári McCarthy iz Organized Crime and Corruption Reporting projekta, Michał Andrzej Woźniak (OCCRP), a panelom će moderirati novinarka iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević.

Jedna panel diskusija na ovogodišnjoj konferenciji biće posvećena i izbjegličkoj krizi u svjetlu upotrebe novih tehnologija u pomoći izbjeglicama. Na ovom panelu će učestvovati Kate Coyer sa Centralnog evropskog univerziteta (CEU), Jillian C. York iz Electronic Frontier Foundationa, Filip Milenković iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika, Joséphine Goube predstavnica Girls in Tech UK te Valent Turković iz Otvorene mreže. Ovaj panel biće održan 27. maja od 12:00h.

Svakako, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti političkom satirom te će tako u petak 27. maja biti održan panel sa predstavnicima srbijanskog satiričnog portala Njuz.net. Ovaj panel baviće se TV satirom, odnosno time kako politiku učiniti zanimljivom na ekranu. Također, ekipa Njuz.net-a će istog dana od 19:00h održati i promociju svoje knjige pod nazivom "Prava istorija sveta“.

"Sloboda online izražavanja između korporativne i vladine cenzure“, naziv je panela na kojem će istog dana učestvovati Jillian C. York iz Electronic Frontier Foundationa i Mathew Stender iz Onlinecensorship.org, dok će panelom moderirati Darko Brkan iz UG. "Zašto ne“.

O factcheckingu medija i inovativnim pristupima na ovom polju govorit će Haytham Mones i Abbas Adel sa egipatskog portala Akhbarmeter i Filip Stojanovski iz makedonske fondacije Metamorphosis.

U okviru POINT 5.0 konferencije biće održana i projekcija filma "Yes man are revolting“ u kojem Andy Bichlbaum i Mike Bonanno skreću pažnju na uništavanje okoliša i korporativnu pohlepu. Projekcija će se održati u četvrtak 26.05. od 19:00h u kino sali Kriteriona, dok će u istom terminu u prostoru caffe bara biti održana i promocija knjige crnogorskog publiciste Brane Mandića "Februar je čekao olovku“.

Kompletan program POINT 5.0 konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici.

POINT konferencija inače je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, a također će uključiti individualce i organizacije iz drugih zemalja, a koje se bave specifičnim temama na koje se fokusira sama konferencija. POINT 5.0 je peto izdanje konferencije koja se održava od 2012. godine.