Hakeri traže otkupnine
22

Globalni ransomware napadi dostigli vrhunac, Amerika je primarna meta

D. B.
Globalni ransomware napadi su u porastu, navodi se u izvještaju organizacije Malwarebytes.

Istraživanje je pokazalo da je došlo do ogromnog porasta ransomware napada od jula 2022. do juna 2023. godine, a SAD snose najveći teret. Pomenuta organizacija navodi da je prijavljeno 1.900 ransomware napada od kojih se 43 posto odnosi na SAD, što je povećanje od 74 posto u odnosu na prošlogodišnje podatke.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija također su doživjele porast slučajeva ransomware napada, no stopa je niža u odnosu na SAD. U izvještaju se navodi da je 48 različitih grupa napalo američke kompanije, vladine organizacije i potrošače baštenskih sorti tokom pomenutog vremenskog perioda.

Nesrazmjerno su pogođene zdravstvene i obrazovne ustanove. Primjera radi, stomatološko osiguravajuće društvo Managed Care of North America (MCNA) je pretrpjelo napad u martu, a Ministarstvo obrazovanja New York Cityja u junu.

Vrijedi napomenuti da istraživanje Malwarebytesa uključuje samo prijavljene incidente, tako da bi stvarni broj hakerskih napada mogao biti mnogo veći od 1.900.

Poenta ransomware napada je da hakeri traže otkupninu, tako da neke organizacije isplate traženu sumu i prešute napade kako se ne bi "dizala prašina". Hakeri koriste zlonamjerni softver koji je dizajniran da korisnicima i organizacijama onemogući pristup fajlovima na kompjuteru. Softver sve zaključava, a nakon što se otkupnina plati, "žrtva" dobija ključ za dešifrovanje, a time i pristup fajlovima.

Najveća globalna ransomware grupa je Clop, za koju se dugo sumnjalo da ima veze s Rusijom. Organizacija je evoluirala u protekloj godini te počela koristiti ranjivosti softvera nultog dana kako bi povećala obim svojih napada. U junu je Clop iskoristio jednu od ranjivosti u softveru za prijenos podataka kako bi dobila pristup serverima stotina kompanija, uključujući najveći penzioni fond SAD-a.

Iz Malwarebytea kažu da bi ovaj prijelaz na softverske eksploatacije nultog dana umjesto phishing emailova i preuzimanja fajlova opterećenim virusima mogao "signalizirati promjenu u igri" i objasniti povećanje prijavljenih napada.

Broj ransomware napada u Francuskoj je udvostručen u protekloj godini uz nesrazmjeran broj napada na vladine institucije. Velika Britanija je zabilježila 200 napada koje su izvele 32 različite grupe i to s alarmantnim porastom učestalosti. Prošle godine je u ovoj zemlji prijavljivan jedan ransomware napad mjesečno, a u ovoj godini je bilo najviše osam napada mjesečno.