Međusobne optužbe
0

Amerika tereti sedam kineskih državljana za hakerske napade, Kina negira tvrdnje

A. Ku.
Kineski državljani koje traži SAD (Foto: Ministarstvo pravde SAD-a/BBC)
Kineski državljani koje traži SAD (Foto: Ministarstvo pravde SAD-a/BBC)
Kina je uzvratila na optužbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije nakon uvođenja sankcija kineskim državljanima zbog sumnje da su izvršili hakerske napade. Kina negira optužbe i tvrdi da je riječ o političkoj manipulaciji.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine rekao je da bi Washington i drugi trebali zaustaviti vlastite cyber napade, navodeći da su britanski dokazi za tvrdnju da su njena izborna komisija i poslanici hakovani neadekvatni.

SAD i Velika Britanija okrivile su kinesku državnu cyber jedinicu za napade.

Dvojica kineskih državljana i jedna kompanija suočit će se sa sankcijama, objavila je Velika Britanija u ponedjeljak.

Britanska vlada navodi da Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd radi za kibernetičku špijunažnu grupu Advanced Persistent Threat Group 31 (APT31), prenosi BBC.

Sankcije se odnose na zamrzavanje imovine, zabranjujući građanima i preduzećima Velike Britanije da rukuju svojim sredstvima ili resursima.

Zabrana putovanja će im također spriječiti ulazak ili ostanak u Velikoj Britaniji.

Nakon toga su Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile da je sedam kineskih državljana, a koji su navodno radili za APT31, optuženo za sprovođenje široko rasprostranjene kampanje cyber napada. Optuženi su za veze sa hakerskom operacijom koja je trajala 14 godina.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian oštro je odbacio sve optužbe.

"Pozivamo SAD i Veliku Britaniju da prestanu da politiziraju pitanja kibernetičke sigurnosti i da prestanu blatiti Kinu i nametati jednostrane sankcije Kini", rekao je on na redovnom brifingu za novinare u Pekingu u utorak.

Lin Jian je također rekao novinarima da će Kina usvojiti mjere kako bi čvrsto zaštitila svoja zakonita prava i interese.

Američki State Department je najavio nagradu u iznosu od 10 miliona dolara za informacije o sedmorici muškaraca.

Vlada Novog Zelanda je također saopćila da je njen parlament bio na meti hakera koje podržava Kina te je za napad okrivila kinesku "grupu koju sponzorira država" APT40.

Međutim, Novi Zeland je rekao da neće uvoditi sankcije, jer to nije dio zakonodavnog programa vlade.