Dobra vijest za korisnike
15

Google će značajno ubrzati transfer podataka između mobitela

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kompanija Google radi na tome da ubrza prebacivanje podataka s jednog uređaja na drugi.

Androidov alat za migraciju podataka se vremenom poboljšavao, no i dalje postoje "rupe" u cijelom procesu tako da nije savršen kakav bi trebao biti, posebno u odnosu na rješenje koje ima Apple. Također, prebacivanje između različitih brendova oslanjajući se na aplikacije treće strane može često rezultirati problemima u prijenosu nekih podešavanja i podataka, zbog čega je poželjna upotreba Androidovog alata za migraciju podataka.

Međutim, Android Authority piše da će Google uskoro učiniti ovaj proces mnogo boljim i bržim. Možda i najbolja stvar je to što će korisnik moći obavljati transfer čak i nakon što postavi svoj novi mobitel. Trenutno migracija funkcioniše samo prilikom postavljanja novog mobitela te radi uz žičanu ili bežičnu konekciju ili na osnovu Google Drive backupa.

Drugo poboljšanje je brzina. Poboljšani alat će koristiti novi MultiTransportD2DTransport protokol, koji korsti Wi-Fi i žičanu konekciju simultano te povećava brzinu transfera.

Pored toga, svako podešavanje koje je napravljeno na ovom mobitelu neće biti poništeno prilikom transfera podataka nakon što se uređaj postavi, a također će biti moguće vršiti prebacivanje podataka s uređaja koji je korisnik ranije koristio za kopiranje podataka. To su neka ograničenja koja treba imati u vidu.

U svakom slučaju su ovo dobre vijesti za korisnike Androida jer su alatu Data Restore Tool zaista bila potrebna poboljšanja, tako da ove promjene zvuče prilično dobro.

Vezani članci