Probijena zaštita
31

Borenović o hakerskim napadima u RS-u: Zašto sada Dodik "sveznalica" šuti?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović oglasio se povodom hakerskih napada na informacione sisteme RS-a te javno pitao predsjednika entiteta Milorada Dodika zašto sada šuti.
"Stotine miliona КM građana Republike Srpske je uloženo u informacione sisteme, koji su, ispostavlja se, zapravo plaćeni da bi naši lični podaci bili dostupni na crnom tržištu. Umjesto za bržu, efikasniju i sigurniju uslugu, platili smo kolaps", rekao je Borenović. nakon hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i informacioni sistem Poreske uprave Republike Srpske.

"Ima li boljeg pokazatelja kako se sve radi neodgovorno, traljavo i bahato od ovih dešavanja? Bilo je bitno da se sruče pare u nečije džepove, da se vlast hvali digitalizacijom i napretkom, a nisu obezbijedili ni osnovnu zaštitu podataka. Nije ni čudo što se sumnja i u priču o hakerskom napadu, kao paravan za nesposobnost i neodgovornost, jer iz dana u dan se sve više otkrivaju rupe u funkcionisanju. Država bi trebala da štiti građane, ali kod nas građane treba zaštititi od ovakve neodgovorne, nesposobne, bahate, kriminalne grupe koja vodi državu", rekao je Borenović.

Borenović pita zašto zvaničnici ćute i ko će snositi odgovornost za haos koji je nastao.

"Poznato je da ćute ministri i direktori, koji izgleda i ne pomišljaju na ostavke. Ali zašto ćuti 'vrhovni vođa', koji sve zna i koji se za sve pita, koji je uređivao i mjere protiv korone i medije i ekonomsku politiku i sve moguće, zašto sada 'sveznalica' Dodik ne progovori? Ne zanimaju nas njegovi izmišljeni ratovi sa Marfijem, Šmitom, Helezom, lažne demonstracije moći kada se golim okom vidi sva nemoć i raspad u koji su nas on i njegova bulumenta doveli. Pitao bih i zašto ćuti premijer, ali kad uzmemo u obzir njegova „stručna“ objašnjenja na većinu tema kojih se dohvatio, možda je i bolje da ostane tako, da dodatno ne prisjeda narodu na muku", poručio je Borenović.