Samo "ozbiljni" slučajevi
9

Francuska policija će moći aktivirati kamere i mikrofone mobitela zbog nadzora

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Francuska skupština je usvojila zakon koji omogućava policiji da s udaljenosti aktivira kamere i mikrofone mobitela kako bi vršila nadzor, ali su grupe za zaštitu građanskih sloboda zabrinute zbog potencijalne zloupotrebe.

Francuska policija bi uskoro mogla dobiti dalekosežna ovlaštenja da nadzire potencijalne kriminalce. Poslanici u Nacionalnoj skupštini Francuske usvojili su zakon koji omogućava policiji da prate i nadziru osumnjičene putem daljinskog aktiviranja kamera, mikrofona i GSP sistema za lokaciju na mobitelima i drugim uređajima. Sudija će morati odobriti korištenje ovlasti, a nedavno izmijenjeni zakon zabranjuje upotrebu ovih ovlasti protiv novinara, advokata i drugih "osjetljivih profesija", navodi Le Monde. Ova mjera se mora ograničiti na korištenje samo u ozbiljnim slučajevima i maksimalno u trajanju od šest mjeseci. Geolokacija bi bila ograničena na krivična djela koja se kažnjavaju s najmanje pet godina zatvora.

Ranija verzija zakona prošla je Senat, no amandman zahtijeva odobrenje tog zakonodnavnog tijela prije nego što postane zakon.

S druge strane, zagovornici građanskih sloboda su uznemireni. Grupa za digitalna prava La Quadrature du Net ranije je ukazala na mogućnost zloupotrebe. Kako u zakonu nije jasno šta se smatra ozbiljnim zločinom, postoji bojazan da bi francuska vlada to mogla iskoristiti protiv ekoloških aktivista i drugih koji nisu ozbiljne prijetnje. Organizacija također napominje da zabrinjavajuće sigurnosne politike imaju "naviku" da se prošire na manje teške zločine. Genetska registracija se prvobitno koristila samo za seksualne prijestupnike, ali se sada upotrebljava za većinu zločina.

Grupa napominje da daljinski pristup može zavisiti od sigurnosnih propusta. Policija bi iskoristila sigurnosne rupe umjesto da otkrije proizvođačima kao da ih "zakrpe".

Ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti je rekao da će se ovlasti koristiti samo za desetine slučajeva godišnje i da je to daleko od stanja nadzora iz distopijskog romana "1984" Georgea Orwella. On tvri da će nove mjere spašavati živote.

Zakon dolazi u vrijeme zabrinutosti zbog nadzora državnih uređaja. Došlo je do reakcije protiv NSO Groupa čiji se softver Pegasus navodno zloupotrebljavao za špijuniranje disidenata, aktivista pa čak i političara. I dok je francuski zakon više fokusiran, to nije dovoljno da se umire oni koji su zabrinuti zbog prevelikog "dometa vlade".