Pune porculana i drveta
37

Olupine starih kineskih brodova otkrivaju detalje o trgovini "Putem svile"

D. B.
Kineski naučnici su u Južnom kineskom moru počeli iskopavati dvije olupine kineskih brodova stare 500 godina, koje su pune porculana i drveta.

Porculan potiče iz doba dinastije Ming, a olupine se nalaze u blizini obale Kine u Južnom kineskom moru. Iskopavanje je potvrdila kineska Nacionalna uprava za kulturnu baštinu (NCHA) te predstavlja veliki podvig dubokomorske arheologije.

U aprilu 2018. godine su započeta dva istraživačka projekta dubokog mora s ciljem proučavanja starih olupina brodova, a pronađeno je nekoliko olupina koje potiču iz ere Ming. Neke od njih su pune porculana i drveta, dok jedna sadrži više od 100.000 komada porculanskog posuđa koje je u dobro očuvanom stanju.

Olupine se nalaze na dubini od oko 1.500 metara duž sjeverne padine Južnog kineskog mora i pokazuju smjer brodova koji se kreću u suprotnim smjerovima.

NCHA se brzo organizovao, napravio plan te zaštitio i restaurirao izvađene kulturne relikvije.

Brodovi 1 i 2 su privukli posebnu pažnju arheologa jer datiraju između 1488. i 1521. godine i pokazuju vrstu trgovine koja se odvijala na takozvanim rutama Puta svile. Direktor arheološkog odjela NCHA, Yan Yalin, rekao je da su relikvije iz olupine broj 1 rasute na morskom dnu površine oko 10 kvadratnih kilometara.

"Dobro očuvane relikvije imaju ogromnu historijsku, naučnu i umjetničku vrijednost. To bi moglo biti arheološko otkriće u dubokom moru svjetske klase. Otkrića su ključni dokaz postojanja pomorskog Puta svile, kao i veliki napredak u historijskom proučavanju kineske prekomorske trgovine, plovidbe i porculana", kazao je Yan.

Istraživači se nadaju da će do sredine juna procijeniti distribuciju obje olupine i isplanirati opsežno prikupljanje podataka na lokaciji, a možda i prikupiti neke uzorke relikvija te sastava morskog dna oko njih.