Nekoliko poboljšanja
0

Android 14 za TV ima mod "slika u slici", smanjena je potrošnja energije

D. B.
Google je na I/O konferenciji predstavio novu verziju Android TV OS-a, koji je baziran na Androidu 14.

Baš kao i novi Wear OS 5, koji je također baziran na Androidu 14, fokus Android TV OS-a je na smanjenju potrošnje energije. Međutim, najinteresantnija nova funkcija za korisnike je podrška moda "slika u slici". Ovaj mod omogućava vrstu multitaskinga u kojoj jedna aplikacija radi na cijelom zaslonu, a druga u malom prozor. Ovo će omogućiti nekoliko načina za upotrebu, a to su ticker (sportski rezultati uživo ili dionice), smart home (prikaz povezanih zvona na vratima ili baby monitora za bebe, komunikacija (uspostavljanje video ili glasovnih poziva dok gledate TV) i zdravlje (praćenje fitnessa ili zdravlja).

Iz Googlea napominju da će mod "slika u slici" biti dostupan na "podržanim Android 14 TV modelima", tako da nije poznato da li će svi TV uređaji i TV boxovi podržavati novi mod. Također, neće biti moguće koristiti dvije medijske aplikacije istovremeno.

Android 14 za TV obećava poboljšane performanse i vrijeme pokretanja za do 4 sekunde u nekim slučajevima. Uređaji s malo memorije bi također mogli dobiti nešto bolje performanse.

Nova verzija OS-a smanjuje potrošnju energije. Low Energy mod će ugasiti mrežnu vezu kada se TV ne koristi. Mod Increased Energy će održati mrežu aktivnom i omogućiti Google Home funkcije. U "zlatnoj sredini" je mod Optimized Energy, koji omogućava samo ključne funkcije za povezivanje na mrežu dok je TV isključen, uključujući funkcionisanje Google Casta (putem Wi-Fi mreže) i Google Assistanta.

Nova verzija OS-a je dobila nove funkcije pristupačnosti kao što su korekcija boje za korisnike koji imaju problema s razlikovanjem boja, poboljšane opcije teksta za one koji imaju druge probleme s vidom, kao i lakša navigacija za korisnike s motoričkim oštećenjima.

Google je otkrio da Android TV OS ima više od 220 miliona mjesečno aktivnih korisnika. Kompanija je ohrabrila developere da počnu premještati svoje aplikacije sa starog Leanback UI alata na novi Compose for TV sistem.