Širenje kulture i znanja
23

Muzeji inovativnim projektima privlače rekordan broj mladih te ostvaruju međunarodnu saradnju

F. H.
Evropska unija je podržala niz projekata muzeja u BiH
O podršci koju je Evropska unija u prethodnom periodu pružila muzejima razgovarali smo sa direktorom Muzeja Unsko-sanskog kantona u Bihaću Dinom Dupanovićem i direktorom Muzeja Ratnog djetinstva Jasminkom Halilovićem.

Direktor Muzeja Unsko-sanskog kantona Dino Dupanović navodi da je u toku prošle godine u okviru Reload 2 projekta kojeg je finansirala Evropska unija, uz podršku Muzeja, lokalno bihaćko Udruženje historičara Veritas historiae organizovalo projekat pod nazivom Razglednice iz kraljevskog grada.

"U tom kontekstu iskorišteni su i resursi JU Muzeja Unsko-sanskog kantona, kao saradnika na ovom projektu. Cilj ovog projekta bio je potaknuti prije svega najmlađe uzraste, odnosno djecu iz ruralnih škola da shvate važnost muzeja kao institucije u promicanju kulturnog naslijeđa lokalne zajednice. Međutim, naša vrata bila su otvorena i za druge građane koji su smatrali da mogu naučiti nešto novo, i na taj način uticati i na druge građane u promicanju pomenutih vrijednosti. Osim toga u okviru Muzeja, a pod rukovodstvom članova Udruženja, izvršena je edukacija nastavnog osoblja iz osnovnih škola", navodi Dupanović.

Ističe da je bio vrlo važan događaj za muzej kao partnersku instituciju, prije svega jer su neka djeca po prvi put dobila priliku da posjete neki muzej uopće, i da pri tom imaju vođenje od strane stručnog osoblja Muzeja.

"Moram priznati da je odjek bio iznad naših očekivanja, u toj mjeri da smo morali produžiti naš projekat, jer jednostavno nismo mogli odbiti zahtjeve loklanih škola za posjetom Muzeju. Iako smo bili prvenstveno orjentirani na ruralne škole, ipak su se na kraju uključile i sve druge gradske škole. Na kraju mogu zaključiti da je prošla godina zahvaljujući ovom projektu, bila rekordna po broju posjeta naših najmlađih građana i to ne samo iz Bihaća, nego i drugih gradova Unsko-sanskog kantona", ističe Dupanović.

Na pitanje o prostoru o mogućnosti unapređivanja saradnje i prostoru za napredak, Dupanović navodi da je dosta teško dati odgovor, ali da može reći da smo mi imali već neke kontakte s muzejima iz Republike Hrvatske, odnosno s muzejom iz Zadra i Muzejom Like iz Gospića, koji su zainteresirani za suradnju, naročito kada je u pitanju prahistorija, odnosno vremena dominacije ilirskog naroda Japoda.

"Neki projekti su već u svome začetku da je ovo pitanju, ali tu prestoji još uvijek mnogo rada. Ovo je način na koji EU može podržati projekte našeg Muzej, naročito kroz ovaj oblik saradnje muzeja koji su državama Evropske unije i Bosni i Hercegovini. Koliko mi je poznato neki muzeji u Bosni i Hercegovini već koriste resurse Evropske unije, naročito se to odnosi na Historijski muzej Bosne i Hercegovine", ističe Dupanović.

Direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, navodi da je ovaj muzej u prethodnoj godini učestvovao u dva projekta finansirana od Evropske unije.

"Jedan je finansiran kroz HORIZON program gdje je Muzej ratnog djetinjstva jedan od osam partnera u projektu koji će rezultirati edukativnom videoigrom koja je bazirana na kolekciji MRD. Radi se o pionirskom projektu koji prate i naučna istraživanja o potencijalu videoigara da budu alati za učenje o historijskim događajima odnosno za podizanje empatije", pojašnjava Halilović.

Navodi da je drugi projekt je finansiran kroz Erasmus+ program, a predvodio ga je Muzej ratnog djetinjstva u saradnji s drugim partnerima.

"Kroz ovaj projekt preko 50 nastavnika iz 8 evropskih država trenirano je da koristi materijale Muzeja ratnog djetinjstva u svojim učionicama. Nakon uspješne implementacije radionica Muzeja ratnog djetinjstva, neke od škola koje su učestvovale u projektu, iz Holandije, Hrvatske i Srbije, odlučile su se za studijsko putovanje u Sarajevo kako bi posjetile Muzej ratnog djetinjstva. Konačno, Delegacija EU u BiH bila je u februaru 2023. godine pokrovitelj obilježavanja 6. rođendana Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu", zaključio je Halilović.