Nižu uspjehe
65

U Sarajevu svečano obilježena šesta godišnjica Muzeja ratnog djetinjstva

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Programom u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježena šesta godišnjica Muzeja ratnog djetinjstva, u saradnji sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini.

Na svečanosti je predstavljen rad Muzeja u protekloj godini s fokusom na aktivnosti u Ukrajini i akcije posvećene invaziji Rusije na Ukrajinu.

Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, osvrnuo se na djelovanje i uspjehe Muzeja kroz šest godina djelovanja.

"U ovih šest godina Muzej ratnog djetinjstva prošao je različite faze i od jedne male lokalne inicijative izrastao je u jednu međunarodnu organizaciju. Od otvaranja prve stalne postavke u Sarajevu, danas obilježavamo šest godina. U tom periodu Muzej je dobio mnoga međunarodna priznanja, ali ono što je za nas najvažnije jeste da je rasla naša kolekcija, da je rastao obim i kvalitet naših aktivnosti", kazao je.

Muzej ratnog djetinjstva ima svoja dva ureda izvan Bosne i Hercegovine, jedan je u Hagu, a drugi u Kijevu.

"Mislim da u ovih šest godina možemo biti zadovoljni urađenim, ali i raditi još više u periodu koji je ispred nas. Nadamo se da Muzej ratnog djetinjstva daje doprinos kulturi sjećanja i tom području u BiH, prije svega kroz dokumentovanje sjećanja onih koji su tokom rata u BiH bili djeca, dajući glas tim pričama i nudeći platformu na kojoj će ljudi ponuditi svoja iskustva na neki način pomažemo ljudima da se nose s nekim od svojih sjećanja ili da ih procesuiraju na neki način", kazao je.

Tokom događaja je nastupala i Sarajevska filharmonija, a posebni gosti ovogodišnje svečanosti su prijatelji iz Muzeja ratnog djetinjstva iz Kijeva.