Zaronio do najdublje tačke
0

James Cameron: Osjećao sam potpunu izolaciju od čovječanstva

Sarajevo-x.com
Nakon povratka sa najdublje tačke na Zemlji, reditelj James Cameron je kazao da je vidio znake živote koji će mu poslužiti kao inspiracija za likove u nastavku blockbustera "Avatar" te da je bio zaprepašten potpunom izolacijom od čovječanstva.

Oscarom nagrađeni reditelj i podvodni istraživač se obratio novinarima kazavši da je, zaronivši dublje od 11 kilometara u dijelu Marijanske brazde ostvario svoj životni san. Cameron se za ovaj poduhvat pripremo punih sedam godina.

Podvosni krajolik, koji je vidio, opisao je kao pust i 50 puta veći od Grand Canyona, lišen sunčeve svjetlosti i topline.

"Kada sam stigao na dno osjećao samo potpunu izolaciju od čovječanstva. Najviše me impresionirala spoznaja koliko smo sićušni u tom velikom, crnom, nepoznatom i neistraženom mjestu", kazao je Cameron.

Jedini oblik života koji je vidio na toj dubini su životinje koje izgledaju kao škampi, veličine oko tri centimetra. Cameron je kazao da su potrebna opsežnija istraživanja kako bi se otkrilo da li drugi organizimi žive na toj dubini.

Cameron je prva osoba koja je na toj dubini bila sama. Proveo je oko tri sata na dnu prikupljajući uzorke za biologe, geologe i geofizičare te je fotografirao i snimao Brazdu.