Dobio prve podatke
48

James Cameron: Znao sam šta se dogodilo s podmornicom pola sata nakon njenog nestanka

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijest o nestanku, a potom i imploziji podmornice koja je zaronila do olupine Titanica i više se nije vratila na površinu, odijeknula je širom svijeta. Režiser filma "Titanic" iz 1997. godine, James Cameron, tvrdi da je znao šta se dogodilo već prvog dana drame.

Cameron je u razgovoru za CNN rekao da nije iznenađen tragičnim ishodom.

"Živim s tim saznanjem već nekoliko dana, kao i neke moje kolege", rekao je on.

Cameron je dosad imao 33 zarona do olupine Titanica, a kada je u ponedjeljak čuo za nestanak podmornice, odmah je kontaktirao "svoje ljude" koji imaju znanje o dubinama.

"Saznao sam neke informacije u roku od pola sata od gubitka komunikacije s podmornicom, a u istom trenutku su izgubili i mogućnost praćenja. Jedini scenarij koji mi je padao na pamet, a koji je objašnjavao ovu situaciju, bio je implozija, donosno udarni talas toliko snažan da je uništio i sekundarni sistem koji je zaseban i ima vlastito baterijsko napajanje. To je i transponder koji brod koristi za praćenje lokacije podmornice.

U protekla četiri dana trajala je ogromna operacija potrage i spašavanja, nada se probudila u utorak kada se detektovalo "lupanje" pomoću sonara, no Američka mornarica je u četvrtak saopćila da je zabilježila anomaliju u nedjelju koja je zapravo rezultat implozije podmornice Titan.

Cameron je kazao da je znao za anomaliju od ponedjeljka te da mu se "lomilo srce" dok je gledao "uzaludnu" operaciju potrage i spašavanja.

"Gledao sam sve kako žure s potragom, a dobro sam znao da je uzaludna. Nadao sam se da griješim, ali sam duboko u sebi znao šta je istina. Stoga me zvanični rezultati potrage nisu iznenadili. Osjećam se užasno zbog porodica koje su morale preživjeti sve ove lažne nade", kazao je Cameron.

Postoje izvještai da je podmornica Titan imala sigurnosnih i tehničkih problema. Ipak, upozorenja su uglavnom ignorisana. Cameron je povezao sudbine Titana i Titanica.

"Sada imamo još jednu olupinu baziranu na istim principima ignorisanja upozorenja. OceanGate je upozoren", zaključio je Cameron.

U međuvremenu su pronađeni ostaci podmornice, a istražitelji će u narednom periodu pokušati otkriti uzrok nesreće. Međutim, crne kutije nema, tako da je nemoguće pratiti posljednje trenutke prije nesreće.