Traži promjene u izgovoru riječi
4
Algoritam vraća izumrle jezike u život
Komentari (28)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
bo im kompjuter MUTER......SVJEMA
http://www.culture-routes.lu/php/fo_index.php?lng=en&dest=bd_ev_det&id=00001183&PHPSESSID=1084e3b293
Od 711. Španjolskom su vladali Arapi koji su ostavili značajno kulturno naslijeđe, a vladali su tolerantno i prosvijećeno. Nakon stvaranja Kraljevine Kastilije i Kraljevine Aragonije intezivno se počelo s progonom Arapa i osvajanjem područja pod njihovom vlašću (Rekonkvista). Arapi su se u 13. i 14. stoljeću povukli u Granadu, da bi naposljetku bili konačno protjerani, nakon ujedinjenja Španjolske 1479., nakon čega Španjolska postaje europska osvajačka velesila.
U godinama prije krvave katoličke agresije najveća biblioteka u Islamskoj Španiji brojala je 400.000 naslova. U isto vrijeme najveća katolička biblioteka imala je sto (100) knjiga. Pored toga što su spasili, preveli i učinili dostupnim ostatku svijeta književna i naučna djela klasične Grčke, Arapi su također preveli i Bibliju, koja je kasnije sa arapskog prevedena na latinski, dakle primitivni kristijanistički ološu, hajd što ne biste imali nauku al ni tu svoju pagansku religiju ne biste imlai da vam nije bilo Muslimana i Jevreja, zato psssst papčići
Hahahahaha, koji su ovi balkanski krščani i komunjare primtivici pa to na svijetu nema, to jadno toliko mrzi da činjenice koje vas svijet zna oni nazivaju 'terorizam' hahahahaha koji primitivni neobrazovani i nepismeni mrzilački šljam
''ili otklanjaj šta, ne pogani ovaj prostor terorizmom '' terorizmom? dubine tvog primitivizma i zatucanosti su zaista nemjerljive, wow kakav si ti parmak tupavi :D
Vidi što mi ortodoski i komunjare izudaraše minuse, boli marvu istina hahahahaha
POMOZITE BOSNI VRACAMO TRECU REGIJU http://esimsecura.com/lan.14806/
Algoritam ,algebra,alkaloid su arapske riječi,a brojevi koje pišemo zovemo arapski brojevi.Ovo je informacija za one koji tvrde da islamski svijet nije ništa doprinio nauci.
Ama jok bre!
Pitanje za milijardu dinara: Priča li se u Srbiji turski?
Valjda ovo neće biti pod moranje, jer ako budu vraćali svaku riječ, ostasmo mi Srbi bez jezika, a koristimo ga već dva vijeka.
Pitanje naziva jezika je pitanje osnovnih ljudskih prava, ali pojam ljudska prava i pojedini srbi je gotovo nespojiv. Shvati vec jednom (kad odrastes kazace ti se samo) da niti Bosnjaci niti Hrvati niti bilo ko od ljudi, nece dolaziti da pitaju tebe kako ce zvati jezik kojim ONI govore, nego ce sami nazvati jezik kojim SAMI govore kako SAMI hoce. Moze li tvoj mozak da shvati ovo ikako ? Bosanski se zvao od bana Borića iz 9. ili 10 vijeka a sutra ćemo ga promjeniti u recimo Bistrički ili Zenički ili Banjalučki - TO NIJE TVOJ PROBLEM !
In F.o.r.m v.o.n C.o.m.p.u.t.e.r.p.r.o.gr.am.m.en und el.e.k.t.ro.ni.sc.h.en Sc.hal.tkr.ei.se.n st.eue.rn s.i.e C.om.put.er und an.de.re Ma.sc.hi.ne.n. (u fo.r.mi ko.mp.ju.te.rs.kih pr.og.ra.ma i el.ek.tro.nic.kih sk.lop.ova up.rav.lj.aju ko.mpj.ute.ri.ma i dr.ug.im str.oje.vi.ma). to.li.ko o ne.bit.no.sti alg.ori.ta.ma za inf.orm.at.iku. ne kontam sta je s ovim filterom?!
@ @denzel na tvoju zalost, moj faks je bio kombinacija tehnickih i drustvenih nauka (njemacka). i neces vjerovati, u uvodu u informatiku sam naucio ono o cemu sam prethodno govorio - o al-khwarizmiju, algoritmima i bitnosti algoritma kada je informatika u pitanju (dakle put razvoja informatike). posto vidim da ti informatika, historija, a ni geografija (posto mene ubjedjujes kako al-khwarizmi nije bio arap, a pozivas se na hadis koji sam citirao) nisu jaca strana, pokusat cu te edukovati preko njemacke wikipedie: http://de.wikipedia.org/wiki/Algorithmus ako ti je mrsko traziti, ili ako ne razumijes njemacki, onda samo dvije najbitnije recenice za tebe: Algorithmen sind eines der zentralen Themen der Informatik und Mathematik. (algoritmi su jedna od centralnih tema informatike i matematike)