Traži promjene u izgovoru riječi
4

Algoritam vraća izumrle jezike u život

Klix.ba
Jezici evoluiraju, baš kao i živa bića. Riječi se mijenjaju, naglasci se pomjeraju i iz starih jezika nastaju novi.

Prikupljanje podataka o svjetskim jezicima se radi mukotrpnim i dugotrajnim istraživanjima. Međutim, sada je kompjuter naučen kako da rekonstruiše izumrle jezike korištenjem zvukova iz jezika koji su nastali na njihovim korijenima.

Alexandre Bouchard-Cote sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru u Kanadi je sa svojim kolegama razvio algoritam za učenje mašina, koji koristi pravila o tome kako zvuci u riječima mogu varirati kako bi se stekao uvid u najvjerovatnije fonetske promjene koje stoje u bazi odstupanja jezika od njihovih prethodnika.

Naučnici su počeli rekonstrukciju jezika iz Australije i okolnih grupa ostrva, uključujući jezike sa Fidžija, Havaja i Tonge. Sistem je uspješno pravio pretpostavke o tome kako su zvučali drevni jezici sa ovih prostora, a također je identifikovao i zvuke koji su imali najveću vjerovatnoću promjene. Kada su rezultati algoritma upoređeni sa nekim ranijim dugogodišnjim istraživanjima naučnika, čak 85 posto pretpostavki je bilo u potpunosti tačno, dok se ostatak razlikovao samo u jednom slovu, prenosi New Scientist.

Rekonstrukcija starih jezika može otkriti nove detalje o drevnoj historiji ljudi. Naprimjer, otkrivanje kada je riječ koja označava "točak" počela da se mijenja u evropskim jezicima može pomoći u određivanju vremenskog perioda u kojem su naseljeni različiti dijelovi kontinenta.