Izazvala lavinu reakcija
711

Crnogorska voditeljica šokirala izjavom: Žene mogu isprovocirati nasilje

N. O.
Jovana Božarić-Stanišić (Foto: Screenshot)
Jovana Božarić-Stanišić (Foto: Screenshot)
Novinarka Jutarnjeg programa Radio-televizije Crne Gore Jovana Božarić-Stanišić, izjavom o nasilju nad ženama i stavom da žene "ponašanjem mogu isprovocirati zlostavljanje" šokirala je javnost, a iz nevladinog sektora ove države traže disciplinski postupak protiv voditeljice.

Gošća emisije bila je koordinatorica SOS telefona Biljana Zeković, koja je s voditeljicom i njenim kolegom Borisom Šarančićem govorila o nasilju nad ženama.

Dok je na ekranu bila ispisana poruka "Na nasilje ne smijemo šutjeti", Božarić-Stanišić je kazala kako smatra da postoji "i druga strana".

"Postoji i druga strana, a to je kada žena nečim kako se ponaša i kako radi izaziva u muškarcu da se i on ponaša kako ne treba. Ne mora uvijek da bude baš tako kako ste naveli", izjavila je voditeljica.

Na ovu izjavu joj je Šarančić odgovorila da postoji samo jedna strana kada se radi o nasilju.

"Ja se vodim onim da žena, kada je trenutak da nešto izbjegne ili da ne kaže da ne bi isprovocirala suprotnu stranu - treba da prekine. Ima žena koje ne prekidaju, zaista ih ima", nastavila je voditeljica.

Snimak na kojem voditeljica iznosi svoje stavove o nasilju brzo se proširio društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika zbog stavova voditeljice, ali i na račun javnog servisa.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić reagovao je nakon što su mu korisnici na Twitteru ukazali na izjave voditeljice te im je poručio da žalbe na prilog pošalju ombudsmanu.

Menadžment Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ogradio se od stava Božarić-Stanišić te su u saopštenju naveli da su njene izjave u Jutarnjem programu u suprotnosti sa stavovima uredništva i programskom politikom Javnog servisa.

Aktivisti i nevladine organizacije Crne Gore pozvali su menadžment i uredništvo RTCG da pokrenu disciplinski postupak i jasno se ograde od, kako su naveli, "ispada voditeljice kojim se opravdava nasilje nad ženama".