Kultura
0

Večeras proglašenje pobjednika "Kratkofila plus"

FENA
Na banjalučkoj tvrđavi Kastel večeras, zadnjeg dana Međunarodnog filmskog festivala „Kratkofil Plus“, bit će dodijeljene nagrade, a nakon proglašenja pobjednika publika će moći pogledati film „Košnice“.

Kao i prethodnih godina, bit će dodijeljen „Grand Prix“ za najbolji film festivala, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, te specijalna priznanja žirija i nagrada publike.

Današnji dnevni termin rezervisan je za prikazivanje najnovijih dokumentarnih filmova studenata iz Banje Luke, kao i predstavljanje „NISI MASA“, evropske mreže za mlade filmaše.

Planiran je i program „Prijatelji“ te za poslijednevne sate i posljednji blok takmičarskih filmova.

Zatvaranje „Kratkofila“, nakon projekcija na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, u prostoru Secret Gardena, večeras će uljepšati prijatelj festivala Pietro Boffelli iz Torina izborom elektronske plesne muzike.

Festival će zvanično biti zatvoren u nedjelju premijerom filma koji je nastao u okviru Kratkofil Juniora. Premijera filma nastalog radom mališana bit će održana sutra u 12 sati u Domu omladine.

Koordinatorica Kratkofil Juniora Dušica Ilić rekla je da ove godine u tom programu učestvuje osmoro djece uzrasta od 11 do 16 godina starosti.

"Kao i prošle godine, učesnici su odlučili da zajedno smišljaju ideju i pišu scenario za film. Ostale zadatke rada na filmu su ravnopravno rasporedili kroz aktivnosti režije, snimanja kamerom i glume u filmu. U procesu montaže, kao i pisanja scenarija, svi polaznici radionice učestvuju zajedno",istakla je Ilić.

Jučer, trećeg dana Kratkofila Plus, posjetioci su imali priliku da ragovaraju sa gostima ovogodišnjeg festivala Maksimom Pozdorovkinom i Majkom Lernerom, autorima dokumentarnog filma "Pussy Riot: Pank molitva".

Maksim Pozdorovkin rekao je da je hapšenje članica Pussy Riot izazvalo zaprepašćenje u zapadnom svijetu, a Nađa, Maša i Katja postale su svjetska atrakcija i dobile podršku mnogih poznatih ličnosti.

"Bez obzira na to, sud ih je proglasio krivima za huliganizam motivisan vjerskom mržnjom. Ovim filmom pokušali smo da prikažemo kako članice Pussy Riot pokušavaju da promijene društvo nabolje, odnosno da su one idealisti, ali da nisu cinične. One jednostavno brinu za budućnost društva, što je velika rijetkost u Rusiji", rekao je Pozdorovkin.

Publika je trećeg dana u dnevnim terminima mogla pogledati izbore filmova The Best of First Light, Timishorta i blok takmičarskih filmova.