Kultura
0

U Ministarstvu tvrde da nisu odgovorni za gašenje Kratkofil Plusa

FENA
Međunarodni filmski festival "Kratkofil Plus", nakon devet uspješnih izdanja, prestaje s radom, ali u resornom entitetskom ministarstvi smatraju "neprimjerenim" komentare da ne brinu o kulturi u RS-u.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u saopćenju izražava žaljenje zbog odluke organizatora "Kratkofila", Udruženja kreativnih stvaralaca "Lanterna" Banja Luka, da odustane od dalje organizacije ovog festivala.

Priznaju da se radi o značajnoj međunarodnoj kulturnoj filmskoj manifestaciji i dobro organiziranom i kvalitetnom filmskom festivalskom konceptu, te podsjećaju da su sufinansirali festival tokom svih devet godina održavanja, u ukupnom iznosu od 540.000 maraka.

"Nije istina da Ministarstvo prosvjete i kulture raspoređuje novac za kulturne projekte po nejasnim standardima, naprotiv, sredstva se raspoređuju po veoma jasnim i utvrđenim standardima", tvrde iz ovog resora Vlade RS-a.

Budući da se radi o festivalu višestrukog značaja, koji je umnogome označio kulturni prostor RS-a i posebno grada domaćina, iz Ministarstva prosvjete i kulture navode da ostaju otvoreni za razgovor s Gradskom upravom Banje Luke, kao domaćinom ovog značajnog filmskog festivala, i organizatorom "Kratkofila Plus" s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja kako ne bi došlo do gašenja ovog festivala.

Organizatori "Kratkofila" su naveli da mnogo razloga za “gašenje” ove manifestacije, a mogu se sveti na nekoliko nesretnih okolnosti - nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutnu tendenciju ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške “Kratkofilu Plus”.

"Filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje savremenih tokova. Predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film. Naše društvo je, trenutno, poprilično daleko od toga. Upravo ta distanca onemogućava dalji razvoj ‘Kratkofila Plus’, njegove potencijalne nove programe, industry segment, edukaciju, produkciju. Grad Banja Luka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorirao projekat, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju, podršku i time stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat, koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika", navode organizatori. Do 2016. godine organizirali su devet izdanja festivala, a prikazano je preko hiljadu kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova kroz projekat “Punch” od kojih pet u međunarodnoj koprodukciji.