Film/TV
1

Nakon devet godina postojanja, filmski festival Kratkofil Plus prestaje sa radom

Klix.ba
Nakon devet uspješnih izdanja, Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus prestaje sa radom.

Iz organizacije festivala Kratkofil navode kako je razloga za gašenje festivala mnogo, no kako se svi oni mogu svesti na nekoliko nesretnih okolnosti – nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške Kratkofilu Plus.

"Filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje savremenih tokova. Predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film. Naše društvo je, trenutno, poprilično daleko od toga. Upravo ta distanca onemogućava dalji razvoj Kratkofila Plus, njegove potencijalne nove programe, industry segment, edukaciju, produkciju", navode organizatori.

Ističu kako je grad Banja Luka posljednjih nekoliko godina gotovo ignorisao projekat, dajući minimalnu, te svakom novom izdanju sve manju, podršku i time "stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika."

Do 2016. godine organizovano je devet izdanja festivala, prikazano preko hiljadu kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova kroz projekat PUNCH, od kojih pet u međunarodnoj koprodukciji.

Najmlađi autori su kroz projekat Junior snimali igrane, dokumentarne i ekperimentalne filmove. Kratkofil je nastojao da bude mjesto razmjene, druženja, učenja, dobre zabave.

Nadamo se da smo u tome i uspijeli i žao nam je što više nismo u mogućnosti da takvo mjesto i održimo. Hvala svima koji su dijelili našu viziju i ljubav prema filmu sve ove godine. Do nekih lakših vremena za kulturu i umjetnost, filmskim autorima želimo mnogo novih i posebnih filmova", ističu organizaotri festivala Kratkofil Plus.