Kultura
0

Kratkofil Plus: Grand Prix švedskom filmu "Plemeniti pastuv"

Klix.ba
Švedski film "Plemeniti pastuv", rediteljke Sofije Priftis, dobitnik je Grand Prixa festivala na Sedmom međunarodnom filmskom festivalu Kratkofil Plus.

"Otkad je politička korektnost postala najvažniji društveni zahtjev, nije samo osvježavajuće već je i neophodno preispitivati je. Ovaj film, ispričan poput bajke u obliku sapunice, hrabar je, iritantan i smiješan, nikada ne ispunjava očekivanja i posjeduje fascinantnu estetiku. Zato želimo da dodijelimo Grand Prix festivala filmu 'Plemeniti pastuv' švedske rediteljke Sofije Priftis", obrazložili su svoju odluku članovi žirija.

Žiri ovogodišnjeg Kratkofila Plus činili su Božidar Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba koji je na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus je osvojio nagradu za najbolji regionalni film za "Priču sa početka vremena", Corina Schwingruber Ilić, švicarska vizuelna umjetnica i rediteljka, a njen prethodni film "Tone strasti" osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus, i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

"Prije svega želimo da se zahvalimo festivalu i cijeloj ekipi Kratkofila Plus na energiji, predusretljivosti i podršci kratkom filmu kao umjetnosti. Uživali smo u filmovima u ovom divnom otvorenom kinu i reakcijama publike na ono što su vidjeli na platnu. Posao koji ovdje obavljate je sjajan i nadamo se da ćete nastaviti sa festivalom i ovim važnim radom! Nama kao žiriju nije bilo uvijek lako da odlučimo koje filmove treba nagraditi, ali srećni smo što smo vidjeli mnogo humanosti i humora, što nam je veoma važno", rekli su članovi žirija.

U takmičarskom programu publika je mogla pogledati 43 filma sa svih kontinenata.

Nakon dodjele nagrada publika je sinoć mogla uživati u omnibusu Košnice. Film Košnice nastao je u koprodukciji Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, filmske škole Sem Špigel iz Jerusalima, FAMU iz Praga, Međunarodne filmske škole iz Kelna, i Nacionalne škole za film i televiziju iz Londona.

Radi se o neobičnom omnibusu od pet kratkih filmova od kojih se svaka dešava u jednom od ovih gradova. Priče nisu poredane kao u klasičnom omnibusu, već su montirane slično jam session-u u muzici: počinje dio prve priče, pa se na njega nastavlja dio druge, pa na nju dio treće i tako dalje, što donosi jednu izuzetno zanimljivu dinamiku i dijalog između kultura ali i različitih umjetničkih pristupa. Cijeli projekat je sklopio Ivan Kelava sa ADU iz Zagreba kao svoj diplomski rad na katedri za produkciju.

Jučer su prikazani i najnoviji dokumentarni filmovi studenata akademije iz Banjaluke, održano je predstavljanje NISI MASA, evropske mreže za mlade filmaše, a publika je u dnevnom terminu mogla pogledati i blok Prijatelji.

Posjetioci festivala sinoć su dugo uživali u prelijepoj atmosferi Secret Garden-a, a veče je uljepšao i prijatelj festivala Pietro Boffelli iz Torina, izborom elektronske plesne muzike.

Sandra Josović, izvršna direktorica festivala rekla je da je ova godina u organizacijskom smislu bila najteža do sada zbog smanjenog budžeta, ali i da je izuzetno sretna što je tvrđava Kastel svaku večer bila prepuna.

"Prepun Kastel svaku večer na Kratkofilu Plus dokazuje da festival ima svoju publiku, da imamo dobar i interesantan program. Atmosfera na festivalu je bila zaista sjajna“, rekla je Josović.

Vladan Petković, direktor programa rekao je da se festival po konceptu nije mijenjao od 2010. godine kada su uvedeni dugometražni filmovi u revijalnom programu, ali da je sada cijeli festival sada uhodaniji, i malo bolje organizovan zbog iskustva iz prethodnih godina.

“Imali smo ideju da program na festivalu bude što raznovrsniji i da konkurencija bude ujednačena po kvalitetu, a trudili smo se da otkrivamo manje poznate filmove i da ne stavljamo ogromne favorite u konkurenciju. Publika je dobro prihvatila i takmičarske i revijalne filmove što nam je naročito drago“, kazao je Petković.

Danas će u 12 sati u Domu omladine Kratkofil Plus biti i zvanično zatvoren premijerom filma nastalog u okviru Kratkofil Juniora.