Kultura
201

Smijeh i graja u Tuzli: "Vezeni most" u čast dječije knjige i umjetnosti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dječiji smijeh i graja danas su odzvanjali Bosanskim kulturnim centrom u Tuzli u kojem je upriličeno svečano otvaranje Međunarodnog dječijeg festivala "Vezeni most" koji se održava 13. put po redu.

Današnje svečano otvaranje susreta dječijih pisaca, pored bogatog revijalnog programa u okviru kojeg su nastupili brojni mališani, upotpunilo je i otvaranje izložbe ilustracija bh. umjetnice sa adresom u Austriji Ivane Ćurić.

Prema riječima idejnog tvorca i direktora festivala Šime Ešića, ovogodišnje izdanje "Vezenog mosta" programski je mnogo bogatije u odnosu na prethodna izdanja.

"Jednostavno, neke od prilika koje smo dobili gostovanjem pisaca iskoristili smo u smislu umnožavanja njihovih nastupa. U tri festivalska dana imat ćemo više od 20 susreta djece sa piscima na više lokacija. Također, u goste smo doveli i poetski teatar iz Crvenke koji će u Banovićima i Srebreniku održati dvije dječije predstave, tako da je to znatno obogatilo sadržaj već ustaljenog programa", istakao je za Klix.ba Ešić i dodao da festivalski sadržaj upotpunjuje i kreativni maraton.

Za ovogodišnju nagradu "Mali princ" nominovano je osam knjiga autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Riječ je o ostvarenjima "Najdalja zvijezda do koje se voli" autorice Ljubice Ostojić, "Kamenčić skitnica" Valerije Skrinjar-Tvrz, "Modra planina" Dragane Kršenković-Brković, "Krtica i sunce" Ilije Nikčevića, "Krugovi na vodi" Snježane Babić-Višnjić, "Bio sam pas i opet sam" Petre Puh, "Leto kada sam naučila da letim" Jasminke Petrović i "Dođi na jedno čudno mesto" Vesne Aleksić.

"Nominirane knjige su u svojim državama već pokupile sve nagrade koje postoje u oblasti literature, tako da ova informacija dovoljno govori o jačini konkurencije. Koji god od naslova dobije našu nagradu neće se zasigurno pogriješiti", dodao je Ešić.

Pored izbora najbolje dječije knjige regiona, bit će uručena i nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH, a obavit će se i izbor najboljih dječijih literarnih radova po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola.

Ovogodišnje literarno takmičenje za učenike uzrasta od prvog do petog razreda osnovne škole posvećen je stogodišnjici objavljivanja kultne dječije knjige "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić i 60. godišnjice prvog objavljivanja knjige "Patuljak iz zaboravljene zemlje" Ahmeta Hromadžića.

Ovim se želi ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njegovih autora za razvoj dječije i književnosti uopće.

"Na našu adresu je pristiglo zaista mnogo radova, a samo u užoj konkurenciji smo imali njih dvije hiljade", istakao je Ešić.

Kada je riječ o starijim uzrastima, ovogodišnja tema konkursa za učenike od šestog do devetog razreda glasi "Ideje pokreću svijet".

"Na ovaj način željeli smo mlade ljude potaknuti na kreativno razmišljanje, ne samo o običnim temama, nego i o životnim stvarima koje ih okružuju. To su djeca prepoznala, prekrasne smo radove dobili i vjerujete da imamo veliku muku kome dodijeliti nagradu. Najviše bismo voljeli da možemo svima njima dati priznanje", naglasio je Ešić.

Čast da otvori ovogodišnje izdanje Vezenog mosta pripalo je Dejanu Aleksiću, prošlogodišnjem dobitniku nagrade "Mali princ" za najbolju knjigu u regionu, a koji je tom prilikom istakao da ovaj festival ima izuzetno veliko regionalno značenje u oblasti u kojoj djeluje.

"Kada god uradite nešo dobro za djecu, bilo da se okviri tog dobra prostiru na jednu ulicu, sokak ili čitavu državu, uradili ste nešto što će se desetostruko vratiti. Ovaj festival je toliko dobra učinio promovišući književnost za djecu, ali i dječije stvaralaštvo, da su razmjere tog dobra nesagledive. Sama činjenica da jedan festival ovakve vrste postoji 13 godina nam govori o tome da je on vrijedan", potcrtao je Aleksić.

Naglasio je da "Vezeni most" vrijedi i zbog činjenice da simbolizira nešto na što regija nije navikla, a to je potreba za kontinuitetom.

"Društva u ovim našim nesrećnim malim državama su društva diskontinuiteta. Mi vrlo teško uspostavaljamo nešto što je dobro, a i kada uspijemo uspostaviti često se dogodi da se to dobro uruši samo u sebe, našim ili bilo čijim drugim nemarom. U tom smislu, ovaj festival i jeste simbol jedne trajnosti i ja mu želim da bude jednog dana i 113. po redu, u što ne sumnjam da će se desiti ako bude ljudi poput Šime Ešića koji je dobri duh ovog grada (Tuzle, op. a.)", poručio je Aleksić.

Međunarodni dječijeg festival "Vezeni most" traje do 29. oktobra, a kao organizatori se potpisuju Društvo prijatelja knjige Mali princ, BKC Tuzla te Bosanska riječ Tuzla.