Dokumentarac "Kvale"
327

U Tuzli prikazan film o Nisvetu Džanki: Novinar u kariranoj košulji koji je BiH dao mnogo

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras je upriličena projekcija dokumentarnog filma "Kvale", koji govori o životu svima znanog Nisveta Džanke. Autor dokumentarnog serijala "Pozitivna geografija" bio je na poseban način vezan za grad soli u koji je za vrijeme života vrlo rado svraćao.

Dokumentarističko ostvarenje "Kvale" u Tuzli je prikazano u okviru četvrtih Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, koje organizuje Bosanski kulturni centar u tom gradu.

"Bosanski kulturni centar već četvrtu godinu zaredom realizuje manifestaciju Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, koja ima za cilj ukazati na značaj očuvanja audio-vizuelnog naslijeđa BiH, kao jednog od vidova naslijeđa koje je potrebno čuvati", kazao je za Klix.ba glasnogovornik BKC-a Nedim Ćudić.

Namjera ekipe iz produkcije FIST, koja je radila i Džankinu "Pozitivnu geografiju", bila je da ovim filmom od zaborava sačuva sjećanje na karizmatičnog novinara čija zanimljiva životna priča završava u Tuzli, gradu gdje je proveo jedan period života i preminuo 2012. godine.

"Drago nam je da je centralni dio ovogodišnje manifestacije upravo projekcija filma 'Kvale', koji govori o Nisvetu Džanki. Ako bismo gledali ko je zadužio BiH i njeno audio-vizualno naslijeđe i ono što je ostavio iza sebe, onda je to sigurno Džanko", naveo je Ćudić.

Film "Kvale" svoju premijeru ranije je doživio u Sarajevu, a njegovo prikazivanje u Tuzli je posebno zbog činjenice da je Džanko upravo u tom gradu proveo dio života.

"Ovdje je bio u ratu, zatim je bio profesionalno angažiran, a u ovaj grad se vrlo rado vraćao. Nadam se da je ova projekcija dovoljan način za pokazivanje toga da ga Tuzla nije zaboravila te da ćemo i dalje gajiti sjećanje i odavati poštu za ono što je radio u oblasti novinarstva, ali i audio-vizuelnog naslijeđa", naglasio je Ćudić.

U okviru četvrtih Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, bit će upriličene projekcije filmova iz bh. kinematografije za školsku populaciju, a dio programa je i panel diskusija na kojoj će se govoriti o značaju festivala u razvoju bh. turizma.