Dokumentarac "Kvale"
90

Održana premijera filma o Nisvetu Džanki: Svi su ga znali po kariranoj košulji, čudo od čovjeka

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Dokumentarni film pod nazivom "Kvale", koji govori o životu Nisveta Džanke premijerno je prikazan večeras u okviru festivala Baščaršijske noći u kinu Bosna.

"To je čovjek koji je sa svojim dokumentarnim serijalom "Pozitivna geografija" obilježio jednu epohu i on je pokazao kako se u BiH mogu praviti pozitivne priče. Ljudi su to prepoznali i voljeli su ga kao i ja koji sam s njim radio. Također, bitno je napomenuti da je redatelj ovog filma Bojan Filipović bio i redatelj prvih 100 epizoda Pozitivne geografije", kazao je Jasmin Duraković.

"Kvale" je inače Džankin nadimak. Mnogi ga pamte po čuvenoj kariranoj košulji i neobičnim pričama koje je donosio na male ekrane. Između ostalog bio je dobitnik nagrade Novinar godine 2011., priznanja koje dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Željeli smo ga Džanku predstaviti ne samo kroz Pozitivnu geografiju, nego kao ličnost koja je bila izuzetno obrazovana, potpuno jednostavna, izuzetno nadarena, čovjeka koji je prije svega čovjek od filma o kojem je i pisao kritike... Čovjeka koji je bio izuzetan poznavatelj muzike, a prije svega čovjeka koji je bio dobar otac i muž", dodao je scenarist Salko Zuko.

Medijima se nakon premijere obratio i snimatelj koji je s Džankom radio devet godina.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Čudo od čovjeka, ne znam šta da kažem. Bio je veliki profesionalac, narodni čovjek, stvarno je radio neviđen posao. Za nama su na terenu trčala djeca, starci, svi su ga znali po njegovoj kariranoj košulji. Sigurno će ostati bar još 100 godina upamćen po emisiji Pozitivna geografija", kazao je Dario Pušić.

Priča u produkciji FIST-a počinje u Tuzli, gdje se Džanko rodio i umro. U cjelini, ovaj dokumentarni film obuhvata kompletan njegov životni put i stvaralaštvo. Njegova karirana košulja kao da se srodila s njim prateći ga kroz naraciju iz epizode u epizodu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz školskih i studentskih dana. Dijelovi iz epizoda "Pozitivne geografije" dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio orginalan u svakom smislu.