U 77. godini
16

Preminuo Paul Auster, autor hvaljene "Njujorške trilogije"

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paul Auster, autor 34 knjige uključujući i hvaljenu "Njujoršku trilogiju", preminuo je u 77. godini nakon borbe s rakom.

Pisac je preminuo u utorak zbog komplikacija od raka pluća, potvrdila je za Guardian njegova prijateljica i kolegica autorica Jacki Lyden.

Auster je postao poznat po svojoj "visoko stiliziranoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji u kojoj su naratori nepouzdani, a temelj zapleta se neprestano pomiče", napisala je Joyce Carol Oates 2010. godine.

Njegove se priče često poigravaju temama slučajnosti i sudbine. Mnogi od njegovih protagonista su i sami pisci, a njegovo djelo je samoreferencijalno, s likovima iz ranih romana koji se ponovo pojavljuju u kasnijim romanima.

"Auster je uspostavio jednu od najizrazitijih niša u savremenoj književnosti", napisao je kritičar Michael Dirda 2008. godine, "Njegov narativni glas je hipnotičan kao i glas Ancient Marinera. Započnite jednu od njegovih knjiga i na drugoj strani nećete moći ništa drugo osim da čujete".

Rođen je u Newarku, New Jersey, 1947. godine. Prema Austeru, njegov spisateljski život počeo je sa osam godina kada je propustio da dobije autogram od svog bejzbol heroja, Willieja Maysa, jer ni on ni njegovi roditelji nisu nosili olovke. Od tada je svuda nosio olovku.

"Ako imate olovku u džepu, postoji velika šansa da ćete jednog dana biti u iskušenju da počnete da je koristite", napisao je u eseju iz 1995. godine .

Dok je pješačio u ljetnom kampu sa 14 godina, Auster je svjedočio kako je dječaka nekoliko centimetara udaljenog od njega pogodio grom i momentalno je umro - događaj za koji je rekao da mu je "apsolutno promijenio" život i o kojem je razmišljao "svaki dan". Sličan incident se događa u Austerovom romanu "4 3 2 1".

Auster je studirao na Univerzitetu Columbia prije nego što se preselio u Pariz ranih 1970-ih, gdje je radio razne poslove, uključujući prevođenje, i živio sa svojom djevojkom, spisateljicom Lydiom Davis, koju je upoznao dok je studirao na koledžu. Godine 1974. vratili su se u SAD i vjenčali, a 1977. par je dobio sina Daniela, ali su se ubrzo nakon toga rastali.

U januaru 1979., Austerov otac Samuel je umro, a taj događaj je potaknuo spisateljeve prve memoare, "The Invention of Solitude", objavljene 1982. U njemu je Auster otkrio da je njegovog djeda po ocu pucala i ubila njegova baka, koja je je oslobođena optužbi zbog neuračunljivosti.

"Dječak ne može da proživi ovakve stvari, a da to ne utječe na njega kao muškarca", napisao je Auster.

"Probio se" 1985. godine objavljivanjem "Grad od stakla", prvog romana u njegovoj njujorškoj trilogiji. Dok su knjige naizgled misteriozne priče, Auster je koristio formu da postavi egzistencijalna pitanja o identitetu.

Auster je redovno objavljivao tokom '80-ih, '90-ih i '00-ih, napisavši više od deset romana, uključujući "Mjesečeva palača" (1989), "Muzika slučaja" (1990), "Knjiga iluzija" (2002) i "Proročka noć" (2003). Bavio se i filmom, pišući scenario za "Smoke", u režiji Waynea Wanga, za koji je osvojio nagradu Independent Spirit za najbolji prvi scenario 1995. godine.

Godine 1981. Auster je upoznao spisateljicu Siri Hustvedt i vjenčali su se sljedeće godine. Godine 1987. dobili su kćer Sophie, koja je postala pjevačica i glumica. Austerov roman "Levijatan" iz 1992., o čovjeku koji se slučajno diže u zrak, prikazuje lik po imenu Iris Vegan, koja je junakinja Hustvedtinog prvog romana. Auster je bio poznatiji u Evropi nego u svojim rodnim Sjedinjenim Američkim Državama:

U aprilu 2022. godine, Austerov i Davisin sin, Daniel, umro je od predoziranja drogom. U martu 2023. Hustvedt je otkrila da se Auster liječi od raka nakon što mu je dijagnosticiran prethodnog decembra. Njegov poslednji roman, "Baumgartner" objavljen je u oktobru.

Iza Austera su ostali Hustvedt, njihova kćerka Sophie Auster te njegova sestra Janet Auster i unuk.