Godišnji rezime
4

Bogata godina u BKC-u u Tuzli: Publika uživala u više od 200 događaja, najviše iz vlastite produkcije

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Bosanski kulturni centar u Tuzli iza sebe ostavlja još jednu uspješnu godinu u kojoj je realizirano više od 200 događaja, a najviše njih je nastalo u vlastitoj produkciji. Publika je imala priliku uživati u predstavama, koncertima, promocijama knjiga, izložbama...

U godini u kojoj je obilježena 26. godišnjica od osnivanja tuzlanskog BKC-a realizovano je 214 programa i događaja, od kojih značajan dio u vlastitoj produkciji.

Kako navode iz ove institucije kulture, na velikoj sceni su organizovana 62 događaja od koji je 21 pozorišna predstava među kojima brojne regionalne hit komedije, te 41 manifestacija među u kojima su brojni festivali, tradicionalne godišnje dodjele nagrada najboljim učenicima, sportistima...

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Održano je i 18 koncerata na kojima su nastupila i velika imena regionalne i domaće muzičke scene kao što su Amira Medunjanin, Divanhana, Frajle, Nešo Galija, Goca Tržan, Maya Sar & Cubismo te drugi.

"Godinu na izmaku obilježio je jedan veliki događaj, a to je potpisivanje sporazuma sa 50 različitih ustanova, institucija i pojedinaca koji djeluju u oblasti kulture u Tuzlanskom kantonu. Također, u okviru svih članica koje djeluju pod krovom BKC-a nalazi se okvirno pet hiljada članova što nama donosi nove programe i produkciju", kazao je direktor BKC-a Tuzla Sead Muminović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U okviru kongresne djelatnosti tuzlanskog BKC-a realizovano je više od 100 događaja, među kojima su razni seminari, radionice, sastanci, sjednice, javne tribine, naučni skupovi, press konferencije i drugi događaji. U godini na izmaku organizovane u i 22 promocije knjiga, 16 izložbi i šest filmskih produkcija.

"Iz vlastite produkcije BKC-a vrijedi istaći organizaciju 12. međunarodnog bijenanog festivala minijature, koji je okupio više od 100 učesnika iz cijelog svijeta, četvrte Dane evropskog naslijeđa TK, četvrte Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, treće Dane sjećanja na genocid u Srebrenici, Dane BKC-a kojim je obilježena 26. godišnjica od osnivanja ustanove, organizaciju prvog solističkog koncerta talentovanog dječaka Ajdina Osmanovića i druge događaje", navode iz BKC-a.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Cilj ove platforme je umrežavanja više organizacija i pojedinaca koji će na novim principima saradnje, bez dodatnih materijalih ulaganja zajednički realizirati projekte, čime će sve strane imati priliku podići nivo vlastite produkcije, ali i dodatno obogati kulturno-umjetničku scenu u Tuzlanskom kantonu.

Kao suorganizator Bosanski kulturni centar TK je bio partner u organizaciji Festivala sevdalinke, Međunarodnog takmičenja harmonikaša, koncerta Veče sevdaha uz saz, izvedbi predstave Hanka, Evropske noći teatra, više godišnjih koncerata kulturnih umjetničkih društava i plesnih klubova i nekolicine drugih događaja.

U 2024. godini, u kojoj će biti obilježeno i 70 godina od otvaranja Radničkog doma Moša Pijade, BKC TK planira pored realizacije tradicionalnih manifestacija podići i nivo vlastite produkcije i koprodukcije.

Prvi takav projekat je već započeti rad na pozorišnoj predstavi Ljubav Omera i Merime, koji zajednički realizuju Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, srednjom Savremeno – umjetničkom školom Tuzla i Udruženjem Mladi Tuzle, a čija će premijera će biti u martu 2024. godine.