Roman Mirze Bašića
25

U Tuzli promovisana knjiga "Spavaj obuven, sine", dokument genocida iz perspektive dječaka

I. S.
U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je održana promocija autobiografskog romana Mirze Bašića pod nazivom "Spavaj obuven, sine".

Ovo je bio prvi prvog događaja u okviru višednevnog programa pod nazivom "Dani sjećanja na genocid u Srebrenici", koji BKC TK organizuje u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine.

O knjizi su, pored autora, govorili prof. dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik, a događaj je moderirao Benjamin Bajraktarević, profesor i stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u JU BKC TK.

Mirza Bašić, autor romana je kao 15- godišnji dječak u julu 1995. godine uspio preživjeti genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Nakon pada Srebrenice, 28 dana je pokušavao doći do slobodne teritorije, a to svoje iskustvo pisano iz perspektive uplašenog a u ujedno i hrabrog dječaka uspio je pretočiti u pisano djelo, koje je dobilo nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu.

"Posebnu simboliku za mene ima ova promocija u Tuzli, koja je za sve nas koji koji smo bili u enklavi Srebenica bila simbol slobode. Živimo ponovo u vremenu kada se javlja strah i neizvijesnost, takva nam je svakodnevica u Bosni i Hercegovini. Mislim da bi bilo dobro, moju knjigu i slične njoj, što više ljudi pročita. Napisana je iz ugla djeteta, zaista iskreno, onako kako sam vidio i doživio svojim očima. Ako bi pročitali s razumijevanjem i izvukli pouku znali bi šta je rat", kazao je Bašić, naglasivši da je knjigu savjesno završio sa završetkom njegove priče proboja na slobodnu teritoriju, što ne isključuje da će je kroz neku drugu knjigu nastaviti priču i o onome što se dešavalo nakon toga.

Fajko Kadrić, urednik romana, istaknuo je da se radi o epskoj priči dječaka koji je preživio genocid, a kroz koju se prepliće mnogo različitih priča viđenih upravo očima djeteta.

"Radeći na tom štivu, osim ovoga dijela rata kojem sam i sam svjedočio mnogi događaji su mi bili poznati, ali iz dječije perspektive dobio sam novo otkrivanje, a pogotovo slike demilitirizirane Srebrenice kada on kreće u školu. Okosnicu priče nosi iskustvo preživljavanja nakon genocida u Srebrenici, koje sam ka urednik svjesno ostavio u izvornom obliku dječijeg razumijevanja tog vremena i tih okolnosti", naveo je.

Kunić je istakao kako djelo Mirze Bašića nije tek dokumentarističko štivo, iako Mirza kao historičar u njemu ima nekoliko priloga, te da mu posebnu vrijednost daje literarni pristup autora sa naglaskom na sukob simbola dva vremena.

"Ovo je još jedna knjiga, svjedočenje o onom što se događalo u Podrinju, tačnije u Srebrenici i okolini između 1992. - 1995. godine. Ovo je svjedočenje dječaka, koji je u zrelim godinama osjetio potrebu da progovori, da napiše to što se njemu događalo sa izvijesnim literatnim ambicijama da to ne bude samo svjedočenje dokumentarnog tipa nego roman. Važno je ovo svjedočenje jer autoru pomaže individualno i svima nama koji čitamo i pripadamo kolektivivu, da se zaštitimo od eventualnih novih nevolja", rekao je.

U okviru BKC-ove manifestacije "Dani sjećanja na genocid u Srebrenici" u narednim danima će biti održana promocija knjige "Ubijeni i protjerani" autora Seada Selimovića (5. juli, u 19 sati u BKC TK), a isti dan u 19.00 sati u prostorijama BZK Preporod Gradačac će biti otvorena Izložba dokumenata pod nazivom "Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova".

Promocija knjige "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991. - 1992.)", koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića bit će održana u subotu 8. jula u 19 sati u BKC TK u Tuzli, a manifestacija će biti završena Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona zajedno sa partnerima sa kojima realizuje ovu manifestaciju za cilj ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici, najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.