Kultura
256

Slijepe osobe u BiH od danas će moći čitati djela pisca Dževada Karahasana

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
U povodu 15. oktobra Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH organizovala je druženje slijepih korisnika s bh. piscem Dževadom Karahasanom. U okviru druženja promovisane su i njegove knjige "Kuća za umorne" na Brajevom pismu i "Sarajevo – četiri godišnja doba" u audioformatu.

Od sada će i slijepe osobe moći uživati u vrijednim djelima višenagrađivanog autora.

"Kuća za umorne" je knjiga u koju se mogu skloniti svi koji su umorni od upornih redukcija čovjeka. Knjiga upozorava da je ljubav radnja kojom se otvaramo prema drugom, a njegova pripovjedačka tehnika je insistiranje na sjećanju i upozorava u kakvom svijetu danas živimo.

Prva verzija ove knjige izašla je još ratne 1993. godine u Zagrebu.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U okviru današnjeg događaja, predstavnici organizacije Aktiva Synskadade iz Švedske uručili su i vrijednu opremu koja omogućava snimanje knjiga u Daisy formatu.

Međunarodni dan bijelog štapa zvanično se obilježava od 1964. godine kad je Lindon Jonson, tadašnji predsjednik SAD-a proglasio Danom bijelog štapa. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u saobraćaju pokrenuta je 15. oktobra 1930. godine.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prema statističkim podacima, u BiH ima oko 5.000 slijepih osoba, dok u Kantonu Sarajevo 440 do 550 osoba ima teške probleme s vidom.