Pogledajte
593

Klix.ba vam predstavlja svoj film o Dževadu Karahasanu, piscu koji je dušom živio Bosnu

S. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Klix.ba vam s ponosom predstavlja kratki dokumentarni film posvećen velikom bosanskohercegovačkom književniku Dževadu Karahasanu, koji smo snimili povodom posthumne nagrade ovom književniku u Austriji.

Film je urađen u produkciji portala Klix.ba, režirao ga je Davorin Sekulić.

Karahasan je nedavno u Austriji posthumno nagrađen demokratskom nagradom Fritz Csoklich te je u sklopu ceremonije prikazan i film u produkciji portala Klix.ba u saradnji sa medijskom grupacijom Styria (Kleine Zeitung, Die Presse i Die Furche).

Spomenuta nagrada se inače dodjeljuje za posvećenost toleranciji i humanosti, koju je naš književnik Dževad Karahasan istinski živio. Karahasan je neumorno promovirao humanost te ljekovitost lijepe riječi. U centru njegovog pisanja su ljudi te njihova sloboda u čudesnoj složenosti svijeta.

Premali je bilo kakav format i prostor koji bi mogao dočarati širinu i veličinu Karahasanovog djela, a riječi njegovih prijatelja, studenata i kolega najbolje ilustruju kakav je Karahasan bio ne samo književnik, već i profesor, kolega i prijatelj.

U filmu kojeg vam predstavljamo o Karahasanu govore Mile Babić, prijatelj i kolega, zatim Karahasanova posljednja doktorantkinja Merima Handanović, zatim profesor Sanjin Kodrić kojije bio u Karahasanov učenik te još jedan njegov učenik, germanista Naser Šečerović.

Poseban fokus u filmu je veza između Karahasana i Sarajeva, grada koji je ovom književniku posebno značio. Grada iz kojeg je Karahasan odlazio i u koji se uvijek vraćao i koji je bio njegova vječna inspiracija. U filmu je naglašeno kako je Karahasan bio u isto vrijeme i reliogiozan i radikalni skeptik, a on je taj paradoks objedinjavao u svojim romanima.

Uz Karahasana se postajalo boljim, jer je svoj odnos prema ljudima više bazirao na pitanjima, nego na odgovorima, a kako je to u praksi izgledalo najbolje je opisao njegov prijatelj Mile Babić, koji kaže kako je postao boljikatolik uz Karahasana, a Karahasan uz njega bolji musliman.

Karahasan je svoju mističnost crpio iz svih ovdašnjih tradicij ai neumorno je radio na njihovoj povezanosti i zajedničkoj niti.

Dževad Karahasan je rođen u Duvnu (Tomislavgradu). Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August Univerziteta Gottingen.

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. Preminuo je u Grazu 19. maja u 70. godini života.