Bh. književnik i akademik
470

Dževad Karahasan posthumno je nagrađen demokratskom nagradom Fritz Csoklich u Austriji

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bosanskohercegovači književnik i akademik Dževad Karahasan posthumno je nagrađen u Austriji demokratskom nagradom Fritz Csoklich.

Prizemljiti svoje misli koje su odlebdjele visine i vratiti ih onome što je za njega bitno: ljudima, njihovoj slobodi i čudesnoj složenosti svijeta. Oko te se trijade vrtjelo razmišljanje i pisanje Dževada Karahasana. I iz toga se hranila njegova predanost dijalogu i susretu. Činjenica da se i sam suočio s ponorom i prkosio mržnji u opkoljenom Sarajevu davala je kredibilitet njegovoj neumornoj promociji humanosti i ljekovitosti zagrljaja.

Nominiran još za života, bosanskohercegovački pisac, koji je preminuo u Grazu 19. maja u 70. godini života, a sada je posthumno nagrađen demokratskom nagradom Fritz Csoklich koju daruje medijska grupa Styria za njegovu strastvenu predanost toleranciji i humanosti.

"Odbacio je binarnu logiku koja prečesto dijeli svijet na prijatelje i neprijatelje, dobro i zlo, kao i ideju o sukobu kultura", navodi se u obrazloženju žirija.

Dobra, simbolična odluka, pogotovo u ovakvim kriznim vremenima, koja mnoge mame na brzu prosudbu.

"Odbacio je binarnu logiku koja danas prečesto dijeli svijet na prijatelje i neprijatelje, dobro i zlo, kao i ideju o sukobu kultura. Jer je bio uvjeren da čovjeku ne treba neprijatelj za artikulaciju vlastitog identiteta. 'Ja sam ja jer si ti ti, a ti si ti jer sam ja ja' bila je za njega, pobožnog muslimana i mistika, formula, polazište za istinski razgovor, koji je vidio kao razmjenu i priliku za upoznavanje. Drugi je za njega uvijek bio neizostavan preduvjet vlastite slobode", stoji u obrazloženju.

Zapravo, razaranje njegovog rodnog grada Sarajeva, u kojem su narodi i vjere živjeli u miru do izbijanja jugoslavenskih ratova početkom 1990-ih, za Karahasana je ostala otvorena rana cijeloga života. Međutim, umjesto da se prepusti bolu izgubljenog, on, graničar između Orijenta i Zapada, između islama i kršćanstva, postaje kroničar svog izgubljenog grada i od zaboravljene, ranjene Bosne čini mjesto evropske književnosti.

Žiri je rekao: "Svojim radom otvorio je prozor dubokom razumijevanju ljudi koji tamo žive."

Što je Nagrada za demokratiju Fritz Csoklich ?

Nagrada za demokratiju Fritz Csoklich prvi je put dodijeljena 2019. – tada je univerzalni umjetnik Arik Brauer nagrađen za svoj rad protiv političke polarizacije. Godine 2021. odlikovale su se tri čelnice oporbe u Bjelorusiji Svetlana Tichanovskaya , Maria Kolesnikova i Veronika Zepkalo .

Medijska grupacija Styria raspisala je nagradu u znak sjećanja na dugogodišnjeg glavnog urednika Kleine Zeitunga, Fritza Csoklicha (1929.-2009.), koji je proveo svoj život trudeći se da demokratija funkcionira. Nagrada je vrijedna 10.000 eura.