Kultura
91

Peđa Bajović na svjetskom takmičenju stand up komičara u Helsinkiju

Klix.ba
Peđa Bajović, pionir stand up žanra na našim prostorima, priprema se za odlazak u Helsinki, na završnicu svjetskog prvenstva stand up komičara The Funniest Person in the World (Najduhovitija osoba na svijetu) koju organizuje svjetski poznati Laugh Factory iz Los Angelesa.

Iako je, kao stanovnik Zagreba, tamo zvanično pod zastavom Hrvatske, za sebe kaže da će biti predstavnik jugoslovenske komedije.

"Da, ja tvrdim da je to jugoslovenski humor! Nije balkanski, jer Balkan su i Rumunija i Bugarska i Grčka. Nije ni taj nekakav zapadno-balkanski, jer to uključuje i Albance. Možda nisam baš ni potpuno jugoslovenski, jer nisam iz Slovenije ili Makedonije, a i oni će tamo imati i po jednog predstavnika; ali, ja jesam iz svega onog – između!", kategoričan je Peđa.

Njegova biografija to i potvrđuje; rođen je u Crnoj Gori, odrastao u Srbiji, najveći dio života je proveo u Bosni i Hercegovini, da bi se u zadnjih skoro 15 godina skrasio u Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga naglašava da ga jako nerviraju potpuno netačni izrazi tipa Balkan kada se govori o Jugoslaviji, jednako kao i nejasni pojmovi regije, regiona i sl.

"Jugoslavija je bila država, ali nije dovoljno postala zemlja i zato je propala. Njeni ostatci danas jesu zemlje, jer ih njihovi stanovnici tako doživljavaju, a koliko su države – to vidite i sami!", zaključuje.

Uživo u Sarajevu

Upravo o tome Bajović, na sebi svojstven i više nego duhovit način, govori u svojoj stand up predstavi "S nogu (Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)", s kojom dolazi u Sarajevo u četvrtak, 24. novembra, u Amfiteatar Doma mladih. U opisu ovog showa stoji da ovo nije nostalgična priča, nego upravo govori o nama danas.

"Te zemlje više nema. To je činjenica koju ja i prihvatam i poštujem. Ipak, jugoslovenske urbane kulture i fragmenata identiteta itekako ima i ja upravo na tome gradim svoj rad. Nisam nostalgičan, niti me trese neka fobija iz tih vremena. Konačno, život je sada i tu! I o tome govorim, a publika se smije. Valjda imaju neki dobar razlog za to", poručio je.

Izvoz našeg humora

Taj svoj jugoslovenski lik i djelo uskoro će predstaviti ostatku svijeta na engleskom jeziku. U završnici svjetskog takmičenja naglasit će upravo tu političku i kulturološku kompleksnost našeg prostora. U svom takmičarskom trominutnom videu upravo govori o tome kako to zbunjuje i Amerikance i Engleze.

Pogledajte taj video na adresi www.VotePedjaBajovic.com i tamo mu dajte svoj "like" i podijelite sa svojim prijateljima, jer Bajović treba skupiti što više internetskih glasova za plasman u Top 5 super-finale.

Po njegovim riječima, loše je da se ovaj dio takmičenja toliko bazira na internetu, jer je to prvenstveno odmjeravanje popularnosti komičara ili komičarke na tržištu iz kojeg dolazi. Upravo ovo drugo rezultira da su među prva tri od početka komičari iz mnogoljudnih zemalja poput Filipina, Malezije, Indije te Indonezije, Brazila ili Pakistana. Komičari iz manjih zemalja se moraju puno više potruditi, a Bajovićev trud je na kraju prvog kruga rezultirao osmim mjestom među njih 89 iz 56 zemalja.

"Iskreno, nemam pojma šta sada da očekujem! Previše toga zavisi od ovih glasova na internetu, a manje od mog tamošnjeg nastupa uživo! U ovom drugom sebe, vrlo neskromno - ali iskreno, vidim među pet najboljih! Međutim, ne znam kako da se izborim s kolegama iz tih velikih zemalja, koji trenutno imaju i po desetak puta više glasova od mene? Pa, da se i cijela Juga sa sve dijasporom upogoni u klikove za mene, opet će to biti manje nego kod njih! Isto tako, ovo takmičenje kao da je dizajnirano za mega super zvijezde poput Michaela Mittermeiera iz Njemačke, koji s po jednim postom o ovome na Facebooku i Twitteru, može u par dana da navuče pola miliona glasova svojih fanova!", govori Peđa o svojim šansama na ovom takmičenju.

Polufinale 5. decembra

Polufinalni nastup pred žirijem i publikom održat će se u Hesinkiju 5. decembra, a pet najuspješnijih se onda sele u Laponiju, u ski-centar Levi u neposrednoj blizini Polarnog kruga. Tu će 8. decembra, pred VIP publikom i kamerama, svojim nastupima izboriti za što bolji video, koji će zatim u 24-satnom internetskom glasanju odlučiti ovogodišnjeg pobjednika. Nadamo se da će "naš čovjek" stići dotle i da ćemo ga možda i vidjeti na pobjedničkom postolju. Do tada mu možemo pomoći svojim glasovima na internetu.

"Pobjeda na svjetskom nivou, makar i internetski, velika je stvar. Ipak, ono uživo pred publikom – mnogo je veća!", govori Bajović i poziva publiku u Dom mladih na večer smijeha prije produženog vikenda.