Vladi nije bila smiješna
8

Kina zbog šale na račun vojske izrekla kaznu veću od 2 miliona dolara

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineska komičarska kompanija Shanghai Xiaoguo Culture Media Co kažnjena je s 2,1 milion dolara zbog šale na račun vojske.

Komičar Li Haoshi je "ponizio narodnu armiju" tako što je ispričao šalu u vojsci koja je uključivala slogan predsjednika Xija Jinpinga, a to je izazvalo reakciju vlasti. Stoga je kompanija Shanghai Xiaoguo Culture Media Co kažnjena s 2,1 milion dolara, a Li je dobio otkaz.

Komičar je "skupu šalu" ispričao tokom stand-up nastupa u Pekingu u subotu, kada je aludirao na dva psa koja je usvojio, a koji su jurili vjevericu.

"Drugi psi koje vidite bi vam možda bili ljupki, a ova dva psa su me podsjetila na 'borite se za pobjedu, primjerno se ponašajte'...", rekao je Li. Ipak, ključni dio njegove šale je zapravo dio slogana koji je predsjednik XI predstavio 2013. godine kao cilj kineske vojske.

U audio snimku koji se proširio kineskom mrežom Weibo se čuje kako se publika smije na šalu, no neki korisnici društvenih mreža su reagovali suprotno te su kritikovali komičara. Nakon toga su vlasti pokrenule istragu, zaplijenili su određenu količinu novca smatrajući je "ilegalnim prihodom", a potom i kaznili pomenutu kompaniju milionskim iznosom.

Aktivnosti kompanije su suspendovane do daljnjeg.

Li se javno izvinio putem društvene mreže Weibo gdje ima 136.000 fanova.

"Osjećam se duboko posramljeno i žalim zbog svega. Preuzet ću odgovornost, obustaviti sve aktivnosti, razmisliti i naučiti iz ovoga", poručio je on.

Nakon toga je njegov nalog na Weibu suspendovan.