Kultura
1

Izuzetno teška godina za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

FENA
"Ova će godina biti izuzetno teška za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, ne znam kako ćemo funkcionirati. Stalno smo u fazi pred zatvaranjem Muzeja, a samo zahvaljujući entuzijazmu uposlenika to još nije učinjeno", istaknula je danas za Fenu zamjenica direktora ove muzejske institucije Aida Ključić.

Kao jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja koje se već godinama bore za rješavanje pravnog statusa, a time i redovnog finansiranja, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prošlu je godinu uspio "preživjeti" na rubu da zatvori vrata za posjetioce. Ova će godina u tom smislu biti još neizvjesnija, upozorava Ključić.

Uposlenici ovog muzeja zadnju su plaću primili u martu prošle godine, a od novembra 2011. godine su bez direktora. Zbog neriješenog pravnog statusa ne postoji tijelo koje može imenovati novog direktora.

"Situacija nikada nije bila gora. Jako je veliki problem funkacionisati bez ključnih ljudi u ovakvoj instituciji. Zato je teško davati bilo kakve prognoze za budućnost ovog muzeja", kazala je ona.

Ključić naglašava da su usposlenici Muzeja uspjeli radom ove institucije izmiriti sva dugovanja, ali su oni i dalje bez plaća. Ne zna se ni da li će Kanton Sarajevo u ovoj godini biti u mogućnosti Muzeju isplaćivati mjesečno 3.100 KM namijenjenih za plaćanje režijskih troškova, kao što je to bio slučaj do sada.

Također, ona podsjeća da su na račun Muzeja uplaćena sredstva iz redovne tranše Ministarstva civilnih poslova BiH, koja su ove godine dodijeljena isključivo za prijavljene projekte. Kako nije precizirano na koji se način ta sredstva mogu trošiti, ona još nisu iskorištena.

Ključić naglašava da se više i ne vidi smisao u finansiranju konkretnih projekata ovakvih institucija, kada su one na rubu opstanka.