Promocija u Sarajevu
116

"Bijela tačka" Amile Zonić: Spisateljsko djelo koje prikazuje ženu odgojenu po uzusima šezdesetih

A. K.
Hadžiselimović i Zonić tokom promocije knjige u Tuzli
Hadžiselimović i Zonić tokom promocije knjige u Tuzli
Sarajevska Art kuća sevdaha predstojeće subote ugostit će novinarku i književnicu Amilu Zonić koja je nedavno javnosti predstavila svoju prvu zbirku kratkih priča "Bijela tačka".

"Bijela tačka", naziv je književnog prvijenca tuzlanske novinarke Amile Zonić, koja čitateljima donosi 123 kratke priče ispisane na 250 stranica.

Ovo književno djelo podijeljeno je u četiri poglavlja, odnosno "Rani dani i radovi", "Mladost i rat", "Od svega pomalo, za svakog ponešto" i "Mi volimo životinje, one vole nas".

Zbirka će nakon Tuzle i Zenice biti promovirana i u Sarajevu, u subotu, 4. novembra ove godine u Art kući sevdaha, s početkom u 19 sati.

"Amila selekcionira pripovjednu građu. Sve prožima kroz ličnu prizmu žene koja je očito, redovnim putem, kako je trebalo, slijedeći tradicionalističku matricu naših odgoja i stasavanja sazrela kao žena, čiji 'kudret- sahat' pokazuje rane šezdesete. Zatečena u zrelosti, začuđena i nespremna na nove matrice prihvaćenosti obgrljene podaništvom, hipokrizijom, ali ne u jasnoj datosti nego izbalansirano, uhvaćeno u trenu, osobi i situaciji..." navodi, između ostalog, u svojoj recenziji knjige profesorica bosanskog jezika i književnosti Jasna Hadžiselimović.

Crtice iz biografije...

Amila Zonić je rođena u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Školovanje je nastavila 1988. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je, prije početka rata, stekla zvanje diplomiranog žurnaliste.

Od 1996. godine radi u Radio – televiziji Tuzlanskog kantona na poslovima urednice Dnevnika i drugih informativnih emisije. Afinitet prema pisanju, umjetnosti i analizi naše realnosti doveo je i do njene prve zbirke priča "Bijela točka". Osim proze, piše i poeziju. Živi i radi u Tuzli.