Traje do 16. augusta
173

U Sarajevu otvorena izložba o bh. piscu i novinaru Karimu Zaimoviću

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Izložba "Karim Zaimović - pogled u svemir" o bosanskohercegovačkom piscu i novinaru Karimu Zaimoviću otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Izložba je rezultat autorskog istraživanja arhivske građe iz zbirke "Karim Zaimović", koja je od prošle godine u posjedu muzeja. Izložba prati autorov život od rođenja do smrti. Radi se o afektivnom djelu u kojem autorica i dizajnerica Ifeta Lihić iz posebne perspektive mlađe generacije ispituju muzejski prostor kroz čulne doživljaje.

Publika prvi put ima priliku Zaimovićeve školske sveske i dnevnike, rastavljenu pisaću mašinu koju je autor sam rastavio i nikada poslije nije umio vratiti u prvobitno stanje, lampe pod kojom je pisao u danima opsade itd.

Izložbi je prethodilo arhiviranje i digitalizacija na kojoj su vrijedno volontirale studentice Odsjeka za komparativnu književnost i informacione studije Hajrija Osmanhodžić i Anida Herceg.

Izložbu možete posjetiti do 16. augusta. Večeras je otvoreno i prvi strip festival u organizaciji našega Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti pod nazivom "Stripoteka na otvorenom".

Program festivala

    1. juli u 11 sati - Promocija stripa "Crni med"
    1. juli u 18 sati - Kafa sa strip umjetnicima i izdavačem
    1. juli u 10 sati - Promocija Striparnice "Agarthi Comics"

Ulaz na sve događaje je besplatan. Program se odvija u bašti muzeja i muzejskoj galeriji Mak. Realizaciju festivala omogućila je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.