"Ponižavajuće je"
39

Iz tri kulturne institucije nezadovoljni raspodjelom grantova: Novac se dijeli po nacionalnom ključu

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom najnovije raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH", nezadovoljni raspodjelom novca, medijima su se obratili čelnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Historijskog muzeja i Umjetničke galerije BiH.
Podsjetit ćemo, Federalno ministarstvo kulture i sporta ranije tokom ovog mjeseca izvršilo je dodjelu novčanih sredstava kulturnim i historijskim institucijama u FBiH.

Tako je Zemaljski muzej BiH dobio 60.000 KM, dok je Historijskom muzeju BiH 40.000 KM i Umjetničkoj galeriji BiH pripalo 40.000 KM.

Nezadovoljni raspodjelom novca, ali i generalno statusom i situaciji u kojoj se nalaze ove tri kulturne institucije u kojima, kako su danas saopćili, ne postoji čak ni upravni odbor jer djeluju prema zakonu od prije 30 godina, danas su se obratili čelnici ove tri institucije.

Elma Hašimbegović iz Historijskog muzeja BiH kaže da ovakva raspodjela novca jeste sramotna, ali prije svega ponižavajuća.

"Imali smo velika očekivanja sada kada postoji vlast na horizontalnom i vertikalnom nivou, mislili smo da bi se problemi mogli rješavati tako da se riješe statusi institucija, barem finansiranja. Nismo do sada kritikovali odluke vlasti, nismo nastupali na taj način već na način da našim radom promovišemo kulturnu baštinu što i jeste u osnovi. Ali, ovo sada jeste sramotna podjela, međutim najviše ponižavajuća", kaže danas Hašimbegović.

Istaknula je da je u Historijskom muzeju BiH izložena najveća kolekcija kulturno-historijskog nasljeđa, a ovako ispada da će dobijati malo više od tri hiljade KM mjesečno.

"Krajnje ponižavajuće, trebali smo reći hvala, ali ne. Ovakva podrška nam ne treba", dodaje Hašimbegović te nastavlja:

"Znamo kakva je politička realnost BiH, znamo da se raspoređuje po nacionalnom ključu. Nije nam drago da smo uvršteni u bošnjački korpus, a ne prema onome kako mi radimo. Bacili su nas niz vodu, sada je situacija poprilično kritična u sve tri institucije. Do nekih viših sila je pitanje kako mi možemo nastaviti dalji rad", kazala je ona.

Istaknula je da se ovakvom raspodjelom i tretiranjem, vrši sistemsko brisanje institucija od historijskog značaja.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da će u konsultaciji sa advokatskim stručnjacima razmotriti da li će krivično goniti Federalno ministarstvo kulture i sporta.

"Naše mišljenje jeste da je budžet zakonska kategorija, svaka zloupotreba budžeta je krivično djelo. Mi u to vjerujemo i to znači da ćemo se ovih dana konsultovati sa advokatima i ako i oni budu tako mislili - nema druge osim da idemo s krivičnom prijavom", saopćio je Krsmanović.

Ističe, potom, kako sada nije riječ o tome ko je na čelu ministarstva, koja politička stranka i slično, ključni su parametri prema kojima bi se novac trebao raspoređivati, a koje ministarstvo ne poštuje.

"Nas ne zanima ni personalni sastav ministarstva, ni stranački, ali institucije imaju parametre i zakone po kojima se određuju. Ako tužimo, tužit ćemo ministarstvo do 2014. godine jer od tada taj grant pada. Mi imamo situaciju, tačno 30 godina ni jedna vlada ni jedan visoki predstavnik nisu smogli snagu da nađu rješenje za sedam institucija. Svako rješenje je bolje od nerješenja, ovako više ne može. Ovo je prvenstveno apel vladi Trojke; Mi funkcionišemo na osnovu zakona Republike Bosne i Hercegovine. Nemamo upravni odbor, većina ih je pomrla, neki su se penzionisali. Ili je iza svega toga cilj da se ove institucije unište", kazao je Krsmanović.