Britanski umjetnik
25

Banksyjeva slika prodana za 23 miliona dolara

I. S.
"Game Changer", Banksy
"Game Changer", Banksy
Djelo umjetnika Banksyja koje je naslikao u čast britanskih zdravstvenih radnika je prodano za 16,7 miliona funti (23,1 miliona dolara) na aukciji u Londonu.

Banksy je sliku "Game Changer" darovao Univerzitetskoj bolnici Southampton u maju prošle godine, tokom prvog vala pandemije. Prikazuje dijete koje se igra sa medicinskom sestrom Crvenog križa. Preko njenog lica je maska. U obližnjoj korpi leže zaboravljene figure Batmana i Spidermana.

Prvobitna procjena ove slike je bila 3,5 miliona funti (4,8 miliona dolara).

Prihod će biti doniran Univerzitetskoj bolnici Southampton, kao i zdravstvenim i humanitarnim organizacijama širom Velike Britanije.

Do sada se "Game Changer" mogla vidjeti samo u bolnici (biće zamijenjena reprodukcijom). Kada je Banksy donirao, dodao je i poruku na kojoj je pisalo: "Hvala vam na svemu što radite. Nadam se da će ova slika malo uljepšati mjesto, iako je crno-bijela."

"Game Changer" nije jedino Banksyjevo pandemijsko djelo. Naslikao je štakore koji kišu ili koriste maske kao padobrane unutar londonskih vagona. Nažalost, ubrzo su uklonjeni zato što London ima striktnu "politiku" protiv grafita.

U decembru je na zidu kuće u Totterdownu naslikao ženu koja kiše.

Konstantno se nagađa ko je Banksy. Svako malo se pojavi neko ko tvrdi da je napokon otkrio njegov identitet. Međutim, uvijek se na kraju ispostavi da su navodi netačni.