Otvorenje na ljeto
25

Zavirili smo na gradilište: Kako će izgledati Cineplexx kino u Sarajevu

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je u toku izgradnja kina Cineplexx, multipleks kina sa osam dvorana koje će biti opremljeno najsavremenijom tehnologijom. Prvi smo posjetili gradilište i otkrili šta će sve posjetitelji multipleks kina na Marijin dvoru imati na raspolaganju.

Izgradnja velikog multipleks kinematografskog kompleksa u srcu Sarajeva traje već nekoliko mjeseci. Ovo je projekat hotelske grupacije Europe i Cineplexxa iz Austrije, najveće regionalne prikazivačke kompanije.

"U partnerstvu sa Upravom Cineplexxa iz Austrije i nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija Europe je počela sa gradnjom poslovne zgrade povšine oko 5.000 metara kvadratnih neposredno uz hotel Holiday", potvrdio je vlasnik i direktor Europe grupacije Rasim Bajrović u junu 2019. godine.

Sada, početkom drugog mjeseca 2020. godine, na gradilištu su u toku finalni radovi.

"Kino će imati osam sala i 1.100 sjedišta. Naš cilj je otvoriti kino u kojem je ugođaj gledatelja na prvom mjestu. Dakle, imat ćemo široka i udobna sjedišta sa dovoljno prostora za ruke, noge i glavu. Ono što također želimo naglasiti jeste da će kino biti opremljeno po najvišim svjetskim standardima i sa najsavremenijom digitalnom opremom", objasnio nam je Christof Papousek, financijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala.

Christof Papousek, financijski direktor i managing partner Cineplexx International. (Foto: T. S./Klix.ba)
Christof Papousek, financijski direktor i managing partner Cineplexx International. (Foto: T. S./Klix.ba)

Dok ulazimo na gradilište, Papousek nam nastavlja objašnjavati kakva će se oprema koristiti.

"Imat ćemo najnovije tzv. 'laser' projektore, koji obezbjeđuju najbolji kvalitet slike, kao i najnoviji trodimenzionalni zvučni sistem Dolby Atmos. Zahvaljujući ovom sistemu, publika film više neće samo gledati, nego će biti u središtvu radnje. Doživjet će to da avion preleti iznad njega. Dolby Atmos je oslobodio zvuk, odnosno omogućio da zvuk takoreći postoji nezavisno od zvučnika. Zvuk je precizno pozicioniran i kreće se svuda u prostoriji – ispred, pored, iza, čak i iznad gledatelja, a istovremeno vodi se računa o kvaliteti zvuka i on ostaje jasan, detaljan i moćan. Bit će to prva instalacija Dolby Atmos sistema u BiH i jedna od prvih u cijelom regionu. Čak ni u Zagrebu nemamo ovu vrhunsku opremu", objašnjava Papousek.

"U najvećoj sali ćemo imati više od 300 sjedišta, bit će opremljena sa najnovijim modelima projektora, te ćemo ostaviti dodatni prostor za postavljanje još nekoliko vrsta projektora kojih će vjerovatno biti za vrijeme filmskih festivala. "

Ističe je kako su za sada izuzetno zadovoljni progresom radova na gradilištu, kao i samom lokacijom - s obzirom da se buduće kino nalazi nedaleko od tržnih centara i u novom središtu Sarajeva, Marijin dvoru.

"Drago nam je što smo pokrenuli ovu priču u Sarajevu i dobili podršku koja nam je bila potrebna. U ovom gradu vidimo veliki potencijal za otvorenje Cineplexxa, posebno zbog godišnjeg održavanja Sarajevo Film Festivala i činjenice da je Sarajevo domaćin velikog i važnog festivala koji okuplja ljubitelje filmske umjetnosti. Cijela ideja o takvom događaju nam se mnogo dopada i ovo je sjajan način da je dodatno podržimo", kaže.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Građevinski radovi na kinu bit će dovršeni krajem aprila/početkom maja, kada će početi uređivanje enterijera i tehnike Cineplexxa. Svi radovi bit će okončani početkom jula, dok se veliko otvaranja očekuje 10-ak dana prije početka Sarajevo Film Festivala, kada će se testirati sva oprema i rad oko 30 novozaposlenih u Cineplexxu.

Grupacija Europa će također obogatiti svoje ugostiteljske sadržaje kako bi brojni posjetitelji budućeg Cineplexxa mogli uživati u kvalitetnoj gastro ponudi.